x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimbare importantă pentru concediile medicale pentru COVID-19

Schimbare importantă pentru concediile medicale pentru COVID-19

23 Sep 2020   •   16:28
Schimbare importantă pentru concediile medicale pentru COVID-19
Sursa foto: pixabay.com

Concediile medicale pentru COVID-19 vor putea fi acordate și de medicii de familie pentru perioada dintre momentul confirmării cu noul coronavirus și momentul internării în spital, în cazul în care internarea în spital întârzie câteva zile. Măsura este prevăzută în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și CNAS nr. 1602/946/2020, publicat în Monitorul Oficial.

Pentru perioada spitalizării, concediul medical poate fi eliberat doar de medicul curant (medicul din spital).

În cazul în care pacientul este externat din spital, dar mai are nevoie de câteva zile de izolare la domiciliu, medicii de familie pot acorda concediu medical pentru COVID doar cu scrisoare medicală de la medicul curant.

Ordinul le permite medicilor de familie să elibereze concedii medicale persoanelor asigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, confirmați cu noul coronavirus, care sunt izolați la domiciliu.

„Persoana asigurată confirmată cu o boală infectocontagioasă, pentru care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, la recomandarea medicului care a efectuat evaluarea acesteia fără internare, în scopul constatării și menținerii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiază de concediu medical acordat de medicul de familie, pe întreaga perioadă înscrisă în documentul eliberat de Direcția de Sănătate Publică, care cuprinde informații referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitară în care acesta își desfășoară activitatea, precum și recomandarea cu privire la instituirea măsurii izolării, cu precizarea perioadei pentru care se dispune această măsură", prevede Ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Anterior, legislația privind concediile medicale pentru noul coronavirus nu reglementa situația pacienților pozitivi care erau izolați la domiciliu. Astfel, aceștia nu puteau beneficia de concediu medical. 

Grupul de Comunicare Strategică a informat, miercuri, 23 septembrie, că au fost înregistrate la nivel national, în ultimele 24 de ore, 1.767 de persoane infectate cu noul coronavirus. De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivel national s-au înregistrat 116.415 cazuri de infectare.

×