x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO: Școlile se redeschid din 8 februarie, în funcție de incidența Covid din fiecare localitate

VIDEO: Școlile se redeschid din 8 februarie, în funcție de incidența Covid din fiecare localitate

02 Feb 2021   •   17:11
VIDEO: Școlile se redeschid din 8 februarie, în funcție de incidența Covid din fiecare localitate

UPTATE: Școlile se redeschid începând din 8 februarie, în funcție de incidența cazurilor de Covid din fiecare localitate, a anunțat Klaus Iohannis, în urma unei ședințe avute la Cotroceni, la care au mai participat premierul, ministrul Sănătății și cel al Educației.

.

În localitățile în care sunt puține cazuri de Covid, așa numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, la grădiniță, și ciclu primar, și gimnaziul și liceul.

„În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a opta fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc pentru examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a 12-a care se pregătesc de Bacalaureat. În localitățile unde sunt destul de multe cazuri, scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasale I-IV la școală, restul făcând școala online. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural, toată lumea stă acasă”, a mai declarat luni președintele Klaus Iohannis.

Acesta a spus că decizia a fost luată în unanimitate de cei prezenți la întâlnirea de marți de la Palatul Cotroceni.

Președintele a declarat că în ultimele săptămâni „incidența cazurilor de Covid s-a redus un pic” și că „trendul este descendent”.

Acesta a spus că la luarea deciziei s-a ținut cont și de situația din UE, unde doar trei state au menținut școlile închise.

Șeful statului a anunțat că în zilele următoare va fi adoptat un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, prin care vor fi stabilite cum se verifică dacă elevii sutn bolnavi, la câte cazuri se închid școlile etc.

 

Știre inițială: Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, marți, de la ora 15.00, cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru a lua o decizie privind revenirea elevilor în bănci, începând cu data de 8 februarie. La discuții mai participă și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la mijlocul lunii ianuarie, după o şedinţă cu membri ai Executivului şi şeful DSU, că, din 8 februarie, urmează ca majoritatea şcolilor să se redeschidă, dar o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.

El a explicat, la acea dată, că în localităţile încadrate din punct de vedere epidemiologic în scenariul verde toţi copiii merg la şcoală, în cel galben cei din grădiniţe, clasele I-IV, VIII şi XII, iar în cel roşu la început stau acasă pentru cursuri online copiii din clasele V-VIII şi cei de liceu, dar continuă să meargă în unităţile de învăţământ cei de la grădiniţă şi clasele primare.

Luni, premierul Florin Cîţu a declarat că, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, va fi luată marţi decizia cu privire la modul de desfăşurare a cursurilor şcolare începând din data de 8 februarie, adică după vacanţa inter-semestrială.

"Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia. (...) Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile", a declarat Cîţu, care a subliniat că prioritatea o reprezintă siguranţa în şcoli.

Tot luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a informat că elevii care îşi vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie, existând un stoc de peste 37 de milioane de bucăţi doar în învăţământul preuniversitar.

El a reiterat că îşi doreşte ca şcoala să se reia fizic la începutul semestrului al doilea.

"Ne concentrăm atenţia pentru pregătirea şcolilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine, decizie care va trebui să fie confirmată de CNCSU şi va trebui să fie urmată de un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Concentrarea atenţiei se va face atât pe protecţie împotriva COVID, cât şi pe protecţie împotriva riscului pericolului de incendiu", a spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a explicat că învăţământul hibrid (online şi fizic) se va păstra acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă.

Stire in curs de actualizare

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis