x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ședință cu scântei la Consiliul General al Capitalei. Astăzi se decide soarta PUZ-urilor de sector

Ședință cu scântei la Consiliul General al Capitalei. Astăzi se decide soarta PUZ-urilor de sector

de Alice Petrescu    |    26 Feb 2021   •   11:04
Ședință cu scântei la Consiliul General al Capitalei. Astăzi se decide soarta PUZ-urilor de sector
Sursa foto: Lucian Alecu

Consiliul General al Municipiului Bucureşti se întrunește astăzi în ședință, de la ora 11, pentru a discuta mai multe proiecte, printre care suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 și dizolvarea Companiei Municipale Turistica. Edilul Capitalei, Nicușor Dan a solicitat suspendarea PUZ-urilor de sector pe o perioadă de doi ani, dar s-a lovit de refuzul consilierilor liberali, care au amenințat cu demisia în cazul în care suspendarea este mai lungă de trei luni.

 

Suspendare PUZ-urilor pentru doi ani a stârnit o serie de reacții controverse atât din partea consilierilor liberali cât și a primarilor de sector și a dezvoltatorilor. Consilierii s-au decis în final să susțină „o variantă de compromis”, respectiv o suspendare a PUZ-urilor doar pe o perioadă de maximum trei luni. 

Primarul Capitalei spunea într-o conferinţă că „urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie, iar cele 5 PUZ-uri de Sector reprezintă apogeul acestui tip de urbanism.Am speranţa că în şedinţa de vineri a CGMB se va da un semnal clar şi se va pune capăt acestui tip de dezvoltare care va fi înlocuit cu una sustenabilă. De aceea bucureştenii stau blocaţi în trafic, avem cartiere întregi care n-au şcoli, avem un oraş care, deşi are un potenţial turistic uriaş, este prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană"

Pe de altă parte, preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, anunţa că suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector şi lăsarea Bucureştiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, pentru 2 ani, aşa cum propunea primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, „înseamnă mult”.

„Primarul general a înţeles argumentele noastre pertinente. Această decizie ar înseamna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în Bucureşti, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în judeţele limitrofe. Am cerut Primarului General reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Şi a fost de acord”, spunea Violeta Alexandru.

PNL: Îl susținem pe Nicușor Dan, dar nu vrem să dăm termene nedefinite

Consilierii generali ai PNL declară că îl susțin pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, dar nu pot da termene nedefinite în privința suspendării PUZ-urilor din cele cinci sectoare.

„Suntem cei care l-au susținut pe Nicușor Dan și o facem în continuare. Îl susținem pe primar cu acest demers de a opri toate mizeriile care s-au făcut în dezvoltarea Bucureștiului pe baza unor PUZ-uri coordonatoare de sector aberante, care au conținut ilegalități. Pe baza acestor PUZ-uri pesediste s-au introdus în primării clanuri mafiote cu interese clare de a distruge Bucureștiul în interes de profit și atât. Îl susținem pe primarul general și-i invităm pe colegii noștri să voteze suspendarea PUZ-urilor”, spune Diana Mardarovici, consilier general PNL.

Ea spune că liberalii l-au întrebat pe Nicușor Dan în cât timp poate rezolva aceste probleme.

„Nu e vorba de termenul în sine. Întrebarea e ce punem în loc? Primarul general ne-a comunicat că are nevoie de trei luni pentru a identifica problemele și UTR-urile în care sunt probleme. Vorbim despre parcuri, spații verzi și blocuri între case. Trei luni sunt necesare acestui demers, pentru a nu bloca dezvoltatorii de bună credință. Nu-i putem pune pe toți în aceeași oală. În ceea ce privește termenul final, vă asigur că dacă ni se spune clar de cât timp e nevoie, noi vom vota ceea ce ne spune primarul general. Noi nu vrem să dăm termene nedefinite”, adaugă Mardarovici.

Compania Turistica Bucureşti SA,  desființată

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de vineri, se află și desființarea Companiei Turistica Bucureşti SA. Conform proiectului, Consiliul de administraţie al societăţii va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor care va avea pe ordinea de zi dizolvarea societăţii. De asemenea, vor fi realizate toate demersurile necesare ca AGA convocată să aibă loc în maxim 45 de zile de la adoptarea hotărârii CGMB. După aprobarea dizolvării societăţii în AGA, Consiliul de administraţie este obligat să își selecteze lichidatorii.

Primarul general al Capitalei ar putea fi împuternicit să depună, în numele municipalităţii, dosarul de candidatură pentru preluarea în administrare a ariei naturale protejate Parcul Natural Văcăreşti. În prezent, parcul se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, instituţie publică centrală aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Potrivit proiectului, primarul general va fi împuternicit să desfăşoare procedurile administrative necesare întocmirii dosarului de candidatură.

×