x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şerban Huidu s-a ridicat pe pat, a vorbit cu familia şi cu medicii

Şerban Huidu s-a ridicat pe pat, a vorbit cu familia şi cu medicii

29 Dec 2010   •   22:53
Şerban Huidu s-a ridicat pe pat, a vorbit cu familia şi cu medicii
Sursa foto: Lucian Alecu/Jurnalul National

144158-.jpg

 

UPDATE: Şerban Huidu este slăbit, dar rezultatele testelor medicale sunt foarte bune
Şerban Huidu este uşor slăbit, rămâne la Terapie Intensivă, dar rezultatele testelor medicale sunt foarte bune, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar din Innsbruck, unde realizatorul TV este internat ca urmare a unui accident la schi. Conform ultimului buletin medical privind starea de sănătate a lui Şerban Huidu, rezultatele testelor sunt foarte bune. Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat, în buletinul medical, că Huidu a vorbit şi s-a ridicat pe pat. De asemenea, acesta a precizat că starea de sănătate a realizatorului TV este din ce în ce mai bună. Şerban Huidu este uşor slăbit, medicii luând decizia ca el să rămână în continuare la Terapie Intensivă, unde va fi monitorizat în permanenţă.

UPDATE: Şerban Huidu s-a ridicat pe pat, a vorbit cu familia şi cu medicii
"E minunat să îl văd că poate vorbi. Se poarte ridica, vorbeşte, comunică bine cu doctorii şi cu personalul medical. A întrebat de copii", a declarat Cristina Huidu, soţia realizatorului TV, într-un material difuzat sâmbătă, la ora 18.00, de postul de televiziune Prima TV.

}n funcţie de rezultatele analizelor pe care le efectuează medicii de la Spitalul Universitar din Innsbruck, este posibil ca duminică sau luni Huidu să fie mutat de la terapie intensivă. 

Poliţia locală anchetează accidentul lui Şerban Huidu, încercând să stabilească dacă într-adevăr condiţiile de pe pârtie au fost precare şi dacă este pusă în pericol viaţa schiorilor.

UPDATE: Starea de sănătate a lui Şerban Huidu este bună
Un nou comunicat al Spitalului Universitar din Innsbruck informează că starea de sănătate a lui Şerban Huidu este bună.
Huidu se află încă la Terapie Intensivă, iar procedura de scoatere din coma indusă decurge conform programului stabilit de medici, examinările medicale la care a fost supus Şerban Huidu au avut rezultate pozitive.
Un nou comunicat al medicilor de la Spitalul Universitar din Innsbruck privind starea de sănătate a lui Şerban Huidu va fi emis duminică.

UPDATE: Şerban Huidu este scos treptat din starea de comă. 

Potrivit medicilor de la Clinica Universitară de Neurologie din Innsbruch, starea de sănătate a lui Şerban Huidu este în curs de ameliorare .
Echipa de specialişti care l-a monitorizat în permanenţă în ultimele 24 de ore pe Huidu a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a început procedura de scoatere din starea de comă indusă, medicaţia urmând să fie redusă treptat, iar peste două zile se va putea comunica cu Şerban.
"Starea este stabilă, dar va dura cel puţin două zile până va putea vorbi. S-a început scoaterea din starea de comă. Luni sau marţi se va încerca comunicarea cu el. Starea de sănătate este din în ce mai bună. Medicii austrieci sunt extrem de optimişti în ceea ce priveşte starea de sănătate a cârcotaşului", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului din Innsbruck.

 



 

Mihai Găinuşă a declarat pentru Realitatea Tv că "Şerban şi-a recunoscut soţia şi pe mine". Purtătorul de cuvânt al spitalului din Innsbruck este mai rezervat şi spune că dintr-o comă indusă se iese în cel puţin 24 de ore. 

Şerban Huidu iese treptat din comă, prietenul şi colegul său de la emisiunea "Cronica Cârcotaşilor", Mihai Găinuşă, se află la Innsbruck alături de el. Găinuşă a declarat că recuperarea lui Şerban Huidu va dura câteva săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al spitalului din Innsbruck este mai prudent şi spune că dintr-o comă indusă se iese în 24 de ore.

"Am auzit ce a spus presa, dar în primul rând nu este adevărat şi în al doilea rând nu este nici măcar posibil din punct de vedere medical. Este în comă indusă. Dacă era într-o adevărată comă se putea trezi, însă este vorba despre comă indusă. Pentru a-l trezi, trebuie să-i reducem medicaţia, iar asta ia cel puţin 24 de ore, dar în cele mai multe cazuri durează două zile", a declarat, pentru Realitatea TV, purtătorul de cuvânt al spitalului, Johannes Schwamemberger.  
Medicii au mai subliniat că, în privinţa funcţiilor motorii ale lui Huidu, se vor putea pronunţa după ce asta va ieşi din coma indusă.

Realizatorul TV va mai rămâne, cel mai probabil, câteva zile în clinica din Innsbruck, pentru ca apoi să fie transportat unde va decide familia.

UPDATE:  Medicii austrieci sunt optimişti în legatură cu starea de sănătate a lui Şerban Huidu.
"Sunt şase mari să fie bine. Dar nu se pune problema să îşi reia lucrul în urmatoarele săptămâni. Mâine vom ştii mai multe", au declarat, la aproximativ de 24 de ore de la accidentul la schi, membrii ai echipei medicale care îl are în grijă pe Şerban Huidu. La momentul conferinţei de presă (joi, 30 decembrie, ora 15.00 ) Şerban Huidu era încă comă terapeutică, indusă de medici pentru ca pacientul să se recupereze şi fie monitorizat mai uşor.

Medicii păstrează unele rezerve pentru zilele următoare: "Nu se poate spune dacă lui Şerban Huidu i-au fost sau nu afectate funcţiile motorii sau memoria". Dar şansele sunt mari ca acestea sa nu-i fi fost afectate în urma accidentului la schi. "Norocul lui  a fost ca purta cască", au spus medicii. Nu va fi cazul pentru nicio operaţie.

Miercuri, la ora 23:00, lui Şerban Huidu i s-au făcut o serie de tomografii. În urma analizelor s-au observat o fractură la partea exterioară a capului şi o hemoragie specifice loviturilor prin rotaţie a capului. Presiunea intra-craniana nu s-a mărit. După 24 de ore, se consideră că situaţia nu se va înrăutăţi. Medicii spun ca Şerban Huidu va fi lăsat să se trezească în urmatoarele ore.


Declaraţiile privind starea de sănătate a lui Şerban Huidu au fost facute de către  dr. Erich Schmutzhard şi de dr. Bettina Pfausler, de la Spitalul Universitar din Innsbruck, clinica de neurologie.

144181-.jpgUPDATE: Starea de sănătate a lui Şerban Huidu este stabilă. Medicii austrieci care-l îngrijesc pe Şerban Huidu după accidentul la schi au anunţat că starea acestuia este stabilă, nefiind înregistrate complicaţii pe parcursul nopţii de miercuri spre joi. Şerban Huidu este în continuare comă indusă şi este  supus mai multor investigaţii medicale.

"Nu ne putem pronunţa deocamdată în ceea ce priveşte o eventuală intervenţie chirurgicală, pentru că trebuie urmărită evoluţia clinică a pacientului", a declarat Agerpres Johannes Schwamberger, purtătorul de cuvânt pentru relaţia cu presa al spitalului universitar din Innsbruck.

Coma indusă este o metodă de protecţie cerebrală, care constă în sedarea pacientului pentru a nu veni în contact cu stimulii externi, pentru ca aceştia să nu îl dezechilibreze.
Prima investigaţie la care se recurge în situaţiile create de un accident cranian, precum cel al lui Şerban Huidu, este cea cu computerul tomograf, care permite stabilirea cu exactitate a zonelor lezate.

Urmările unui astfel de accident la schi pot fi multiple şi depind foarte mult de centrii nervoşi care sunt afectaţi. Perioada critică poate diferi de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcţie de gravitatea şi zona leziunilor suferite.

Mihai Găinuşă: "Mă îngrijorează ce o să fie după"
Mihai Găinuşă  a plecat joi dimineaţă la Innsbruck pentru a fi alături de familia prietenului său. Găinuşă este optimist în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire ale colegului său Şerban Huidu, însă se declară îngrijorat în ceea ce priveşte evoluţia ulterioară a stării sale de sănătate. Mihai Găinuşă a declarat pentru gândul.info că Huidu "o să scape" şi că "norocul lui este că a avut cască". Colegul lui Huidu mai susţine că nu ştie cum i s-a putut întampla un asemenea accident acestuia, în condiţiile în care "este un schior foarte bun".

Dan Negru: "Va fi bine! Serbănică, te sun, da?"
"Recunosc, încă sunt bulversat. Zilele trecute am glumit la telefon, el povestindu-mi de cât de "împieliţaţi" sunt ai lui Rareş şi Mircea, eu povestindu-i de cât de "împieliţată" e Dara a mea.
Cristina, să ai putere! Va fi bine, ştiu asta. Doar că zilele astea vor trece mai greu. Dar, va fi bine! Serbănică, te sun, da?", a scris Dan Negru pe blogul său.

UPDATE  "Şerban nu este în comă. Îşi mişcă mâinile şi picioarele. Soţia lui este cu el în rezervă. Şerban a recunoscut-o şi a strâns-o de mână când a văzut-o", a declarat socrul lui Huidu, Matei Vintilă. 

Miercuri seară, în jurul orei 19:00, în timpul unei coborâri în viteză, pe o pârtie din Austria, Şerban Huidu a pierdut controlul schiurilor sale şi s-a lovit violent de un copac. Din cauza vitezei, a rămas inconştient după impact, neputând nici măcar să strige după ajutor. Ceilalţi schiori au fost cei care au anunţat salvamontiştii.Din primele informaţii ale medicilor ajunşi la faţa locului, starea prezentatorului TV era critică. Huidu a fost internat la Spitalul Universitar din Innsbruck, cu hemoragie craniană, iar medicii sunt rezervaţi în evaluarea stării sale de sănătate.

Comunicatul de presă al Poliţiei din Tirol
"La data de 29/12/2010, orele 13.45 un tânăr român în vârstă de 34 de ani, schia, împreună cu familia sa, în masivul Patscherkofel, zona Patsch. Purta cască. În zona netedă a pârtiei, a întâlnit un şanţ ud, în care i s-a blocat un schi şi sa prăbuşit în partea stângă a pârtiei, aproximativ 10 de metri, printre copacii din pădure. A suferit leziuni grave la cap. Românul a fost extras de către patrula de schi, şi a fost transportat pe o distanţă de 40 de metri până la elicopterul medical de urgenţă C1, care l-a transportat la spitalul din Innsbruck."

Magda Istrate, PR-ul postului Prima TV, a declarat că Huidu a suferit un accident la schi, dar nu a putut da amănunte în legătură cu cât de gravă este starea de sănătate a prezentatorului: "Da, este adevărat, Şerban Huidu a avut un accident la schi, dar nu vă pot da mai multe amănunte. În prezent, medicii investighează starea lui de sănătate". "Starea de comă i-a fost indusă de medici pentru a putea face investigaţiile necesare", a adăugat Istrate.
Ambasada României din Austria a luat legătura cu familia lui Şerban Huidu şi cu spitalul din Innsbruck şi va acorda asistenţa consulară necesară, a declarat Doris Mircea, director de comunicare în MAE. Oficialul MAE a subliniat că nu poate face alte comentarii referitoare la starea de sănătate a pacientului. 

 

Serban Huidu la schi in Austria

 

×