x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sinteza zilei: Pe ce a dat Guvernul Cioloș 1,6 miliarde de euro în ultimele zile de mandat

Sinteza zilei: Pe ce a dat Guvernul Cioloș 1,6 miliarde de euro în ultimele zile de mandat

de Antena 3    |    17 Feb 2017   •   07:01
Sinteza zilei: Pe ce a dat Guvernul Cioloș 1,6 miliarde de euro în ultimele zile de mandat
Sursa foto: Steluta Popescu

Mihai Gâdea a prezentat, joi seară, la Sinteza zilei, o hotărâre a Guvernului Cioloș care arată pe ce au cheltuit tehnocrații 1,6 miliarde de euro, încălcând legea, la câteva zile după alegerile locale câștigate de PSD.

Este vorba de Hotărârea 906 prin care Guvernul condus de Dacian Cioloș cumpără muniție în valoare de 1,6 miliarde de euro, publicată în Monitorul Oficial nr. 1034/22.12.2016: ”Hotărârea nr 906/2016 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare Corveta multifuncțională”

”Se aprobă circumstanțele și procedura specifică aferente programului strategic de înzestrare ”Corveta multifuncțională”, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA-proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați - S.A., precum și a suportului logistic inițial”, se arată în Hotărârea de Guvern 906.

Mihai Gâdea subliniază că Guvernul Cioloș a luat această hotărâre fără să țină cont că legea privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității arată, la art. 51, că ”autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea contractului, fără TVA, este egală sau mai mare cu echivalentul în lei a 100.000.000 de euro. Fără a fi afectată aplicabilitatea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență referitoare la inițierea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire, Parlamentul prin comisiile reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobă respectiva solicitare în termen de 15 zile de la primirea acesteia”.

Mihai Gâdea a subliniat că se înțelege o astfel de achiziție în domeniul apărării, însă ea trebuia făcută cu acordul Parlamentului, așa cum cere legea, și nu prin atribuire directă unei companii din Olanda, țara care s-a opus mereu intrării României în spațiul Schengen.

×