x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șocant. MAE anunță că aproape 1000 de români sunt infectați cu noul coronavirus la un abator din Germania

Șocant. MAE anunță că aproape 1000 de români sunt infectați cu noul coronavirus la un abator din Germania

25 Iun 2020   •   12:40
Șocant. MAE anunță că aproape 1000 de români sunt infectați cu noul coronavirus la un abator din Germania

Aproape o mie de români care muncesc într-un abator din Germania sunt infectați cu noul coronarivus, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit ultimelor cifre oficiale, în compania respectivă își desfășoară activitatea un număr de 3.969 de cetățeni români.

„În continuarea informațiilor referitoare la cazurile de infectare cu COVID-19 înregistrate în rândul lucrătorilor din cadrul unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu datele transmise de către autoritățile locale, până la acest moment au fost confirmate 996 de cazuri pozitive în rândul lucrătorilor români”, transmite MAE.

Potrivit sursei citate, tuturor persoanelor aflate în carantină le sunt asigurate bunurile necesare, alimente și produse de igienă, fiind instituită și o linie telefonică dedicată acestora, cu informații disponibile și în limba română.

„De asemenea, în urma reuniunii celulei de criză institute la nivel de land, la care au participat și reprezentanți ai Consulatului general al României la Bonn și care a avut loc miercuri, 24 iunie, în vederea accelerării procesului de testare a tuturor angajaților companiei de prelucrare a cărnii, precum și a contacților acestora, se are în vedere suplimentarea centrelor de testare, astfel încât testarea tuturor angajaților să fie finalizată până la data de 3 iulie. Totodată, potrivit ultimelor cifre oficiale comunicate de către autoritățile locale, în cadrul companiei respective își desfășoară activitatea un număr de 3969 de cetățeni români”, se mai arată în comunicat.

În context, autoritățile locale au decis instituirea carantinei pe întreg teritoriul districtului Gutersloh până la data de 30 iunie 2020, urmând ca măsurile să fie ajustate în funcție de evoluția situației. De asemenea, începând de miercuri, 24 iunie, a fost instituită carantina și în districtul vecin Warendorf (Kreis Warendorf). În prezent, în acest district au fost confirmate 211 de cazuri de infecție cu COVID-19, majoritatea cazurilor vizând angajați ai companiei de procesare a cărnii din Rheda-Wiedenbrück.

„Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea niciunuia dintre cetățenii români care își desfășoară activitatea în cadrul companiei respective. Consulatul General al României la Bonn menține legătura cu autoritățile locale, reprezentanții companiei și cu cetățenii români și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile germane în contextul pandemiei de COVID-19”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

 

Român, captiv în focarul german de COVID: Mă simt ca un porc închis în coteţ

Un român care lucrează la un abator din Germania a fost prins în plin focar de COVID-19. El nu poate veni în România, unde are o problemă în familie.

Alex este izolat într-un bloc în jurul căruia au fost ridicate garduri mari de oțel. El primeşte mâncare printre gratii de la voluntari, iar drumul spre România pare imposibil.

Dacă ar ajunge aici, ar însemna să mai stea încă 14 zile în izolare.

„Acum trebuie să aşteptăm. Mă simt ca un porc într-o cuşcă. Avem familii, vreau să merg acasă în august, am o problemă în familie şi nu pot pleca acum. Este interzis”, a spus Alex.

Măsurile de izolare impuse în localitatea Verl, unde se află abatorul, dau bătăi de cap şi altor localităţi din apropiere.

Focarul de coronavirus unde se află cei mai mulţi români, aproape 1.000, este unitatea de prelucrare a cărnii Toennies.

„Toată lumea este supărată şi toată lumea dă vina pe compania Toennies, desigur. Nimeni nu a văzut un focar de masă ca acesta. Bineînţeles că toată lumea aşteaptă cu nerăbdare să se ridice restricţiile. Vacanţele fuseseră deja rezervate şi acum... un astfel de regres, este foarte dificil. Toată lumea este foarte, foarte enervată", a spus Ekaterina Jansen, o localnică.

Michael Esken, primarul localităţii Verl, în care se află unitatea de prelucrare a cărnii Toennies, recunoaşte că, pentru comunitate, focarul de coronavirus reprezintă o mare problemă.

„Problema, provocarea este că avem o mulţime de angajaţi Toennies, care sunt în carantină şi îşi petrec timpul liber aici. Aceştia locuiesc în spaţii foarte restrânse, şi chiar în aceleaşi apartamente cu persoane care lucrează la alte companii", a declarat acesta.

De la începutul epidemiei de coronavirus, în Germania au fost confirmate peste 193.000 de cazuri.

Sursa: Mediafax

×