x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj: 1 din 10 șoferi români se enervează de fiecare dată când circulă cu mașina

Sondaj: 1 din 10 șoferi români se enervează de fiecare dată când circulă cu mașina

15 Iul 2020   •   11:57
Sondaj: 1 din 10 șoferi români se enervează de fiecare dată când circulă cu mașina

Agresivitatea la volan crește semnificativ riscul producerii de accidente rutiere, alături de alți factori, precum oboseala, neatenția, alcoolul sau lipsa de experiență, potrivit unui nou studiu efectuat de American Psychological Association.

Astfel, în acest context, un sondaj efectuat la nivel național în cadrul campaniei „Fii calm la volan!”, efectuat pe un eșantion de 9.600 de respondenți, arată că, în România, unul din 10 șoferi (11%)  se enervează de fiecare dată când circulă cu mașina.

De altfel, 80% dintre șoferii români care ar participal la sondajul „Cât de calm ești în trafic?” sunt de acord că persoanele care se enervează la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase în trafic. Cu toate acestea, majoritatea manifestă relativ des stări emoționale negative la volan.

Mai mult, 54% dintre șoferi, respectiv unul din doi șoferi români, au declarat că se enervează din când în când atunci când sunt la volan, în funcție de trafic, în timp ce 30% au declarat că se enervează destul de rar atunci când conduc. Doar 5% nu se enervează niciodată.

În ceea ce privește modul în care își exprimă furia, majoritate, respectiv 37%, optează pentru gesturi și cuvinte obscene, 17% folosesc o combinație de gestui obsecene și folosirea claxonului în mod agresiv, iar 4% au declarat că recurg la manevre agresive: urmărirea șoferului, frâna, depășire la limită. Pe de altă parte, 33% au declarat că nu își manifestă furia verbal sau prin gesturi.

Conform mai multor studii, există anumite comportament din trafic care generează reacții agresive din partea șoferilor. Cu toate acestea, „gravitatea” reacției diferă de la un gest la altul. De exemplu, atunci când sunt blocați în spatele unui șofer care circulă mai încet decât ei, circa 54% dintre respondenți au declarat că se enervează doar în anumite cazuri, 18% se enervează destul de repede, 7% se enervează aprope imediat, iar 21% nu se enervează deloc. Pe de altă parte, atunci când șoferul din spatele lor nu păstrează distanța și circulă prea aproape de ei, 32% se enervează doar în anumite cazuri, 18% destul de repede, 10% aproape imediat, în timp ce 40% nu se enervează deloc.

1 conducător auto din 4 (25% dintre respondenţi) reacţionează aproape imediat atunci un alt şofer este agresiv faţă de el în trafic, 31% fac acest lucru doar în anumite cazuri, în funcţie de starea personală, în timp ce 32% nu reacţionează niciodată agresiv în această situaţie.

Circa 43% dintre conducătorii auto declară că „nu au dat niciodată flash-uri” unui şofer care mergea mai încet în faţa lor, iar doar 11% mărturisesc că fac acest gest des.

De asemenea, 13% dintre şoferi declară că au intrat într-o confruntare fizică cu un alt şofer cel puţin o dată, 18% dintre participanţii la sondaj (aproape 2 şoferi din 10) au coborât cel puţin o dată din maşină ca să se certe cu un alt şofer, iar 12% s-au abătut cel puţin o dată din drum ca să urmărească un alt şofer care le-a tăiat calea.

Agresivitatea în trafic generează şi un sentiment de nesiguranţă

Alături de creşterea riscului de accident, agresivitatea din trafic generează şi o stare de nesiguranţă conducătorilor auto. Jumătate dintre şoferii care au participat la sondaj au declarat că s-au simţit în pericol fizic în trafic: 31% o dată sau de două ori de când sunt şoferi, iar 12% de câteva ori în ultimul an.

De asemenea, doar 16% dintre participanţii la sondaj nu au „primit niciodată flash-uri” în trafic. 36% au fost ţinta unor astfel de gesturi de câteva ori în ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare dată când conduc, 9% aproape în fiecare săptămână).

76% dintre respondenţi nu au fost confruntaţi niciodată de un şofer care s-a dat jos din maşină ca să se certe cu ei, însă 1 şofer din 5 a păţit cel puţin o dată acest lucru.

82% dintre conducătorii auto nu au fost niciodată urmăriţi de un alt şofer care a considerat că a fost defavorizat în trafic (i s-a tăiat calea, nu i s-a acordat prioritate etc.), însă restul de 18% (aproape 1 şofer din 5) au păţit acest lucru cel puţin o dată.

×
Subiecte în articol: sondaj trafic agresivitate la volan