x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj: 68% dintre români cred că autorităţile comit abuzuri.

Sondaj: 68% dintre români cred că autorităţile comit abuzuri.

de Gabriela Antoniu    |    29 Mai 2011   •   10:44

Un sondaj de de opinie realizat de Avangarde la comanda Jurnalului National arata ca 44% dintre cei intervievati spun ca in Romania telefoanele sunt interceptate si legal si ilegal, 30% - ilegal si numai 13% legal, cu mandat de la judecator. 13% nu stiu/nu raspund. Potrivit sondajului, 40% spun ca SRI intercepteaza legal convorbirile telefonice, 5% altii, 4% - DIICOT, 4%- DNA, 3%- DGIPI, SIE-2%, DGA- 1%, firme private de securitate -1%, iar 40% nu stiu/nu raspund. Cat priveste interceptarea ilegala a telefoanelor, 17% spun ca SRI recurge la o astfel de metoda, 11% - firme private de securitate, 7%- DNA, 7%- altii, 3%- DGA, 2% - DGIPI, 2%- SIE, 2%- DIICOT, iar 49% nu stiu/nu raspund. Intrebati la comanda cui cred ca se intercepteaza ilegal telefoanele, 16% au spus ca a lui Traian Basescu, 8% - a sefilor,5% - a conducatorilor,4%- al guvernului, 4%- a politicienilor, 2%- a politiei, 2%- a SRI, 1%- a lui Emil Boc, 8%- alte raspunsuri, 50% nu stiu/nu raspund. La intrebarea daca Romania este stat de drept sau stat politienesc, 39% din respondenti spun ca Romania este stat de drept, 33% ca este stat politienesc, iar 28% nu pot aprecia. Pe de alta parte, 42% din respondenti spun ca presa nu este o vulnerabilitate pentru statul roman, 35% spun ca da, iar 23% nu stiu.

Sondajul Avangarde arata totodata ca 47% din intervievati nu sunt de acord ca in numele sigurantei nationale sa le fie restrinse drepturile fundamentale prin interceptarea telefoanelor, monitorizare video, violarea corespondentei si/ sau perchezitii domiciliare. In schimb, 42% din ei sunt de acord cu aceste masuri, iar 11% nu stiu.

Sondajul a fost realizat in perioada 1-20 mai 2011, iar anterior Jurnalul National a dezvaluit ca procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi a furnizat presei stenograme din dosarul Vantu, desi nu avea voie. Intrebati despre acest scandal, 28% din intervievati au spus ca au auzit despre el, 55% ca nu, iar 7% nu au raspuns. 36% sunt de parere ca procurorul general a dat presei acele stenograme cu scopul de a manipula opinia publica, 14% cred ca pentru a informa opinia publica, iar 50% nu stiu/nu raspund. 33% din respondenti cred ca pentru aceasta fapta procurorul general ar trebui demis de presedintele Traian Basescu, 14% ca nu ar trebui demis, 6% - nu stiu, iar 47% nu raspund.

Cat priveste autoritatile din Romania, 68% din intervievati spun ca acestea comit abuzuri, 13% ca nu, iar 19% nu stiu.

Sondajul Avangarde, realizat pe un esantion de 2400 de persoane adulte de 18 ani si peste, are o marja de eroare maxima tolerata de +_ 2% pe un interval de incredere de 95%.

×