x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică

Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică

31 Mar 2020   •   18:12
Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică
Sursa foto: Lucian Alecu

Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 28-29 martie, arată că 82% dintre cei intervievați sunt îngrijorați de direcția în care merge țara. Principalii vinovați pentru lipsa de prevenție sunt considerați Guvern, Diaspora sau oamenii din țară, iar pe 45% îi sperie o criză economică.

La întrebarea “Dumneavoastră personal sunteți mai degrabă îngrijorat sau nu de direcția în care se îndreaptă țara?”, 82% dintre cei intervievați au răspuns “da”. Cu privire la modul în care au acționat autoritățile pentru a proteja cetățenii, 45% s-au arătat nemulțumiți.

“Cine credeți că este principalul vinovat pentru lipsa de prevenție?” a fost următoarea întrebare, iar răspunsurile au arătat următoarele:
Decidenții politici din Guvern- 40%
Românii veniți din Diaspora- 20%
Cetățenii- 18%
Președintele-4%
Experții din domeniul medical- 4%
Nu pot aprecia-14%

Chestionați dacă sunt de părere că virusul a apărut prin transferul de la animale la om sau a fost creat în laborator, 52% sunt de părere că noul coronavirus a fost creat în laborator și doar 14% cred în transferul de la animal la om.

“Dumneavoastră personal credeți că Uniunea Europeană putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa?” -74% cred că Da, în timp ce 18% au răspuns negativ.

Totodată, 46% dintre cei intervievați nu sunt mulțumiți de ajutorul acordat de Uniunea Europeană României pentru eradicarea virusului.

Legat de viitorul Uniunii Europene, 38% cred că UE va rămâne în aceeași alcătuire și după ce pandemia va fi eradicată, în timp ce 24% sunt pesimiști legat de modul în care va arăta UE.
“În opinia dumneavoastră care este țara de la care așteptați ajutor în vederea eradicării pandemiei din România?”, a fost următoarea întrebare.

Răspunsurile:
China- 22%
UE-14%
SUA-10%
Germania-6%
Să ne ajutăm singuri-17%

49% sunt foarte speriați că se vor infecta cu COVID-19, iar 45% de criza economică ce se pare că va urma. Șapte procente nu au răspuns la îmtrebare.

Chestionați dacă au încredere în sistemul sanitar din România, 58% au spus “mai degrabă am încredere”, iar 34% - “mai degrabă nu am încredere”.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 28 –29.03.2020, pe un eșantion de 950 de subiecți. Marja de eroare 3,2%, iar metoda folosită o reprezintă interviurile telefonice.

Sursa: Mediafax

×