x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu: "Dâmboviţa e mai curată de ieri"

Sorin Oprescu: "Dâmboviţa e mai curată de ieri"

10 Oct 2011   •   21:00
Sorin Oprescu: "Dâmboviţa e mai curată de ieri"

Ieri s-a inaugurat Statia de epurare a apelor uzate Glina – Faza I (Linia I). Lucrarea a fost inceputa cu mai bine de 20 de ani in urma, inca de pe vremea vechiului regim, proiectul fiind realizat sub denumirea de "Re­abi­litarea statiei de epurare a apelor uzate Bucuresti". Valoarea totala a proiectului este de 108 milioane de euro, insa 65% din banii cheltuiti (adica 70 milioane de euro) re­prezinta fonduri nerambursabile, acordate prin programul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) al Comunitatii Europene, 3 milioane sunt investiti in acest proiect de Guvernul Romaniei, iar 35 de milioane de euro sunt imprumuturi de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI), fonduri pe care Municipiul Bucuresti trebuie sa le restituie.

Beneficiarii directi ai investitiei sunt cetatenii Bucurestiului, dar si intreaga Romanie, deoarece proiectul este cel mai mare proiect integrat de mediu al Bucurestiului, Romaniei, cat si al Comisiei Europene. Datorita existentei acestei Statii de epurare, Bu­curestiul si bucurestenii nu mai po­lueaza Dambovita, Dunarea si Ma­rea Neagra. Concret, se reduce im­pactul negativ al poluarii raurilor si al infiltratiilor de ape uzate in pan­za freatica din zona bazinului hidrografic al Dambovitei, Argesului si Du­narii. Fiind cea mai mare in­ves­ti­tie de mediu din Romania, prima­rul ge­neral al Bucurestiului, So­rin Opres­cu, ne lamureste ce im­pact are acest proiect asupra sanatatii noastre.

● Jurnalul National: Dambovita e mai curata de ieri?
Sorin Oprescu: Cu siguranta. Si am sa va explic de ce: Capitala are un sistem de canalizare care aduna apele uzate menajere, pe cele industriale, precum si apa de ploaie. Toate sunt descarcate direct in raul Dam­bovita. Ca sa putem pune in functiune Statia de epurare, adica sa curatam apa murdara din Dam­bovita, am preluat de la Apele Romane, la Primarie, Caseta de apa uzata – Dambovita si astfel am realizat sistemul integrat de canalizare pentru Bucuresti, capitala Romaniei. Investitia de la Glina curata mecanic 85% din intreaga cantitate de apa poluata care intra in statie, adica 10 mc/s.

● Existenta unei Statii de epurare a apelor uzate a fost clauza in trata­tul de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana?
● Asa este, realizarea Statiei de Epurare a apelor uzate – Glina este una dintre conditiile prevazute la capitolul Mediu din Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

● Daca UE ne-a impus aceste conditii, unde s-a blocat proiectul? Stim ca el este aprobat inca din 2004, lucrarile s-au licitat si contractat doi ani mai tarziu, de ce a durat atat de mult finalizarea primei linii?
● Cand am venit eu la Primarie, proiectul era blocat si in situatia de a se pierde finantarea de la Comisia Europeana, din considerente in primul rand tehnice, dar si datorita unor intarzierei mari in rezolvarea unor solicitari ale CE, cum ar fi: Studiul de reducere a infiltratiilor de apa freatica in Caseta de apa uzata si reteaua marilor colectoare de canalizare. Pe parcursul anilor 2004-2008, apa uzata si-a schimbat in mod evident calitatea (principalii parametrii) si solutia tehnologica initiala de epurare nu a mai putut fi suficienta pentru respectarea randamentului proiectat al statiei (respectiv epurarea completa a 10 mc/s), fapt confirmat de catre Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, cel mai inalt for tehnic din domeniu din Romania. Pentru depasirea acestui handicap, considerat de catre CE ca un eveniment neprevazut, au fost necesare reproiectarea Statiei de Epurare si renegocierea contractului cu Contractorul General AKTOR, procesul de reasezare al contractului fiind validat prin doua Acte Aditionale la Memorandumul de Finantare a proiectului, aprobate de catre CE.

● Cati oameni au lucrat la rea­li­zarea acestui proiect?
● Pentru realizarea proiectului, Contractorul General a lucrat timp de aproape 6 ani, cu aproximativ 500 de oameni, iar Apa Nova Bucuresti, care a preluat exploatarea Statie de epurare (conform Contractului de Concesiune), lucreaza permanent cu un numar de aproximativ 100 de oameni.

● De ce mai este nevoie de o noua investitie, adica de construirea unei noi linii a statiei de epurare a apelor uzate?
● Va spuneam ca Linia l curata mecanic 10 mc/s. Insa, doar jumatate din aceasta cantitate este epurata complet, conform standardelor europene de mediu. Pentru ca statia de epurare sa-si atinga scopul pentru care a fost creata, este nevoie de o noua investitie, estimata la 350 de milioane de euro, pentru realizarea Liniei II a Statiei de epurare. Aceasta are ca obiective principale reabi­litarea Casetei de apa uzata – Dam­bovita, extinderea Statiei de epurare la un debit de 12 mc/s epurare completa, dar si construirea unui incinerator pentru arderea namolului rezultat in urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi). Pentru ob­tinerea banilor necesari vom apela la finantarea CE prin fonduri structurale, in cadrul Programului Sectorial Operational de Mediu pentru Romania, in care avem rezervati 250 de milioane de euro. Intentionam ca primele licitatii de lucrari sa fie lansate inca din trimestrul IV al acestui an. Lucrarile la Linia II vor trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2015.

×