x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalul din Neamţ are autorizaţie de incendiu mai veche de 30 de ani

Spitalul din Neamţ are autorizaţie de incendiu mai veche de 30 de ani

15 Noi 2020   •   10:09
Spitalul din Neamţ are autorizaţie de incendiu mai veche de 30 de ani

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

„La momentul construirii Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare. Etajul 4 şi etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu. Spitalul este construit înainte de anii '90 şi s-a supus legislaţiei în vigoare la acel moment. Etajele 4 şi 5 au necesitat obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că au fost făcute modificări ca urmare a modernizării secţiilor de care am amintit”, a spus Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Incendiul în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane s-a produs la etajul doi al spitalului, însă doar etajele 4 şi 5, modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016.

Spitalul a obţinut autorizaţie de securitate la incendiu înainte de anul 1990.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost inaugurat în 1935, iar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în spital miliar, potrivit site-ului mesagerulneamt.ro.

Spitalul nou s-a dat în folosiţă în 1973, cu toate secţiile chirurgicale, potrivit aceleiaşi surse.

Vasile Cepoi, şeful DSP Iaşi şi fostul şef al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, spune că Spitalul de Urgenţă Neamţ nu avea oameni pregătiţi pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, la ultima evaluare.

„Trebuie periodic să se facă simulări de evacuare, iar în momentul în care se face evaluarea în sensul acreditării se face o astfel de simulare de evacuare împreună cu ISU. Spitalul din judeţul Neamţ încă nu a fost acreditat în ciclul doi de acreditare, când s-a introdus acest mecanism de evaluare, presimulare, el urma, urmează să fie acreditat prin luna martie, dacă nu mă înşel eu”, a spus Cepoi.

Oficialii ISU nu ştiu dacă persoana responsabilă de prevenirea situaţiilor de urgenţă se afla în spital la momentul producerii incendiului şi nici câte persoane se aflau în spital.

În urma incendiului de la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț au murit 10 pacienți și 7 persoane au fost rănite, între care și medicul de gardă Cătălin Denciu, care a încercat să își salveze pacienții.

(sursa: Mediafax)

×