x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stelian Ion, după publicarea raportului MCV: Suntem pe drumul cel bun

Stelian Ion, după publicarea raportului MCV: Suntem pe drumul cel bun

08 Iun 2021   •   19:25
Stelian Ion, după publicarea raportului MCV: Suntem pe drumul cel bun

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat marți seara, după publicarea raportului MCV privind România, că România este „pe drumul cel bun” și că este „încurajată să meargă mai departe”.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că unul dintre obiectivele lui este acela ca MCV să fie ridicat cât mai curând.

„Suntem încurajați să mergem pe această linie în continuare. Avem ca obiectiv ideea de a ridica cât mai curând MCV, este important să păstrăm această linie așa cum spune Comisia Europeană”, a spus Stelian Ion.

Acesta susține că, în ceea ce privește desființarrea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în cadrul raportului Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern și că raportul nu face referiri la necesitatea impunerii unor garanții suplimentare odată cu desființarea SIIJ.

„Deja instanțele noastre judecătorești au început să dea anumite soluții, mă refer la o decizie dată de Curtea de Apel din Pitești, potrivit cărora înființarea SIIJ nu se justifică și chestiunile acestea implică foarte multe complicații pe viitor. Nu putem aștepta de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene să ne rezolve problemele interne, ne-a lăsat toată libertatea să facem toate aceste lucruri. De asemenea, nu putem aștepta doar de la justiție să fie rezolvate aceste probleme, ca atare este foarte important ca noi politicienii să găsim soluția pentru desființarea grabnică a acestei secții”, a mai declarat ministrul.

Acesta consideră că proiectul Guvernului este cel corect și a anunțat că va încerca să îi convingă pe parlamentari să meargă pe această soluție: „Este foarte important să reușim să desființăm această secție care inclusiv în cazul în cadrul acestui raport a fost criticată”.

„Întotdeauna Comisia a fost foarte atentă la chestiunile legate de lupta împotriva corupției și aici chestiunea existenței SIIJ și a faptului că o parte a luptei împotriva corupției este cumva afectată de existența SIIJ - este o chestiune care merită toată atenția, de aceea voi susține întotdeauna faptul că o viitoare propunere legislativă de desființare a SIIJ trebuie să aibă în vedere reîntregirea competenței DNA cu această componentă a corupției în zona de justiție”, a mai spus Stelian Ion.

Referitor la legile Justiției, atent monitorizate și analizate de către Comisia Europeană, Comisia consideră că modificările făcute în 2018 au reprezentat un regres.

De asemenea, potrivit ministrului, Comisia a apreciat impulsul dat pe procedura legislativă: „Există așteptări din partea Comisiei ca această procedură să fie finalizată. Nu există un termen impus în vreun fel, dimpotrivă, întotdeauna Comisia Europeană a apreciat procedurile parlamentare transparente, deschise și asta se va întâmpla și în continuare. Până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare anticipez că vor fi finalizate (proiectele de lege)”.

În plus, conform acestuia, Codul Penal este la Ministerul Justiției, finalizat, aflat în discuții la nivelul coaliției.

Ministrul a anunțat că zilele următoare va fi analizat atent acest raport, „analiză la care ne vom raporta foarte atent pentru că depinde doar de noi dacă și când vom reuși să convingem partenerii europeni să ridicăm acest mecanism. Suntem pe drumul cel bun, îmi doresc o grăbire a acestui proces și voi face toate demersurile în acest sens în următoarea perioadă”.

Comisia Europeană a adoptat marți cel mai recent raport privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției. CE salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.

Potrivit unui comunicat al CE, raportul adoptat marți face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV, se arată în comunicat.

Conform acestuia, în acest an s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare.

„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, a transmis CE.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Stelian Ion