x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Știrile false referitoare la epidemia de coronavirus sperie românii

Știrile false referitoare la epidemia de coronavirus sperie românii

26 Feb 2020   •   12:05
Știrile false referitoare la epidemia de coronavirus sperie românii

„Coronavirusul este fatal și poate fi prevenit prin menținerea gâtului umed” sau „nu se ating bancnotele, ele fiind primele mijloace de contaminare” sunt două dintre cele mai întâlnite fake-news-uri despre coronavirus în România. Autoritățile recomandă luarea informațiilor doar din surse oficiale.

Una dintre ştirile false legate de coronavirus spune că acesta este fatal şi că metoda de prevenire este să îţi menţii gâtul umed, iar informarea falsă este atribuită Ministerului Sănătății.

„Este foarte grav şi fatal şi că nu mai există leac odată ce sunteţi infectat. Metoda de prevenire este să vă menţineţi gâtul umed, pentru că, dacă membrana din gât va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute”.

Un alt fake-news care circulă pe rețelele de socializare este acela că virusul se va propaga şi la noi şi că primele mijloace de contaminare sunt bancnotele, aşa că nu ar trebui să fie atinse.

„Nu vreau să alarmez pe nimeni, dar în curând coronavirus se va propaga ireversibil şi la noi în România, primele mijloace de contagiune sunt bancnotele, nu le atingeţi, le luaţi cu mănuşi şi le puneţi într-un plic etanş, şi lăsaţi-l în faţa uşii casei. Mâine dimineaţă voi trece pentru colectare şi eliminare, o fac pentru sănătatea publică", este una dintre postările de pe aceste site-uri.

Un alt mesaj spune că oamenii trebuie să „bea apă caldă şi ceaiuri antigripale, să consume lămâi şi usturoi" pentru a scăpa de coronavirus.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că toate informaţiile legate de coronavirus trebuie luate de pe site-urile oficiale ale Ministerului Sănătăţii, cel al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi al Ministerului Afacerilor Interne.

Până în acest moment nu există niciun cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19, potrivit unui comunicat al  Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Mediafax

×
Subiecte în articol: coronavirus