x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Summitul european al regiunilor şi oraşelor va avea loc joi şi vineri, la Bucureşti

Summitul european al regiunilor şi oraşelor va avea loc joi şi vineri, la Bucureşti

13 Mar 2019   •   14:29
Summitul european al regiunilor şi oraşelor va avea loc joi şi vineri, la Bucureşti

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, va participa, joi şi vineri, la Bucureşti, la cel de-al 8-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor.

Potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România, înaltul oficial european va susţine unul dintre discursurile principale din cadrul reuniunii, având ca temă consolidarea politicii de coeziune în UE, şi va dezbate cu reprezentanţii autorităţilor locale şi regionale beneficiile aduse de fondurile structurale şi de investiţiile europene.

"Politica de coeziune are un rol esenţial în consolidarea economică şi socială a tuturor regiunilor din UE. Cetăţenii, regiunile şi oraşele au fost întotdeauna punctul central al acestei politici şi au beneficiat în mod direct de aceasta. În perioada actuală de programare, politica de coeziune oferă regiunilor multiple posibilităţi pentru a face faţă diverselor provocări cu care se confruntă, precum şi pentru a sprijini potenţialul lor unic de dezvoltare. De asemenea, oraşele şi autorităţile locale contribuie la dezvoltarea armonioasă a Europei. În prezent, peste 1.000 de strategii teritoriale şi locale din întreaga Uniune Europeană beneficiază de un sprijin financiar de peste 30 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din bugetul politicii de coeziune pentru perioada 2014 - 2020", a declarat Corina Creţu.

În cadrul conferinţei cu autorităţile locale din România, organizată în marja summitului, comisarul Corina Creţu va discuta despre politica de coeziune a Uniunii Europene în perioada 2021 - 2027.

De asemenea, înaltul oficial european se va întâlni cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi cu Magnus Berntsson, preşedintele Adunării Regiunilor Europene (AER).

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, se vor adresa participanţilor la eveniment prin intermediul unor mesaje video privind rolul important deţinut de oraşe şi regiuni în procesul democratic de decizie din Europa.

Al 8-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor este organizat de Comitetul Regiunilor, în cooperare cu Preşedinţia română a Consiliului UE. Acesta va reuni lideri europeni, naţionali, regionali şi locali de pe întregul continent, pentru a dezbate viitorul Europei şi modul în care cetăţenii se pot implica activ în proiectul construcţiei europene, prin intermediul autorităţilor locale şi regionale.

În cadrul summitului va fi adoptată o declaraţie a liderilor regionali şi locali privind viitorul Europei, expresie a opiniilor acestora în perspectiva alegerilor europene şi a unui nou mandat al instituţiilor europene. AGERPRES

×
Subiecte în articol: corina cretu summit european