x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de persoane protestează faţă de schimbarea termenului "rom" cu "ţigan"

Sute de persoane protestează faţă de schimbarea termenului "rom" cu "ţigan"

30 Noi 2010   •   12:14

Câteva sute de persoane participă astăzi la marşul de protest organizat de şase organizaţii neguvernamentale rrome, ca replică la o iniţiativă legislativă a deputatului PDL Silviu Prigoană.

Reprezentanţii ONG-urilor sunt nemulţumiţi că acesta a propus schimbarea termenului oficial "rom", folosit până acum, cu cel de "ţigan".

Marşul a început la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, de unde protestatarii vor pleca spre sediul Academiei Române şi spre Muzeul Holocaustului.

Iniţiativa deputatului PDL este rezultatul campaniei prin care Jurnalul Naţional propunea în primăvara anului trecut revenirea la folosirea cuvântului “ţigan”, în loc de “rom”, atât în plan intern, cât şi internaţional, pentru a evita confuzia rom/român.

Demersul Jurnalului Naţional era motivat la vremea respectivă de recrudescenţa infracţiunilor comise de ţigani în Italia, şi nu numai, precum şi de asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, de hoţi, cu efecte negative nu numai asupra  imaginii ţării noastre, ci şi asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit. “Nu înţeleg de ce au unii o jenă şi o ruşine cu această denumire. Ţiganii n-au nici o ruşine să li se spună ţigani. Problema e că sunt nişte false probleme ca şi la unguri”, declara Silviu Prigoană când a decis să promoveze propunerea Jurnalului Naţional în Parlament, ca proiect de lege.

În prezent, proiectul se află în dezbaterea Senatului şi are şi avizul favorabil al Academiei Române. Este şi motivul pentru care protestatarii au inclus pe traseul marşului şi sediul înaltului for ştiinţific. “Organizatorii marşului de protest «Me sem rom» («Eu sunt rom») îşi propun prin această acţiune să atragă atenţia opiniei publice cu privire la faptul că iniţiativa parlamentarului Silviu Prigoană încalcă drepturile omului”, se arată într-un comunicat al celor şase ONG-uri. În aceste condiţii, Jurnalul Naţional anunţă că nu-i rămâne altceva de făcut decât să organizeze, la rândul său, prin Mişcarea de Rezistenţă, un miting la care să participe toţi cei care au suferit de pe urma confuziei rom/român şi care susţin înlocuirea termenului “rom” cu “ţigan”.

×