x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tătaru: La trei cazuri noi la 1.000 de locuitori se poate ajunge la carantinarea unei zone. Vin două săptămâni cruciale!

Tătaru: La trei cazuri noi la 1.000 de locuitori se poate ajunge la carantinarea unei zone. Vin două săptămâni cruciale!

20 Iul 2020   •   19:23
Tătaru: La trei cazuri noi la 1.000 de locuitori se poate ajunge la carantinarea unei zone. Vin două săptămâni cruciale!
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localități dacă sunt peste trei cazuri la 1.000 de locuitori.

„Sunt focare care trebuie urgentate în anchete epidemiologice și prin ordin de ministru mâine voi decide ca orice persoană care este depistată pozitiv, în spatele ei să se desfășoare o anchetă epidemiologică, directorul DSP să nominalizeze un epidemiolog sau un medic care să înceapă acea anchetă în maximum 12 ore, să definim tot ce înseamnă contacți, în măsura în care ei trebuie izolați la domiciliu, cei care sunt simptomatici să fie testați”, a spus ministrul Sănătății la Digi24.

Tătaru a afirmat că autoritățile urmăresc creșterea numărului de cazuri în anumite zone.

„De exemplu, în Vaslui, la testarea a 100 de angajați care lucrau la un abator de păsări, 59 au fost pozitivi. Sunt focare care se înâlnesc la unități medicale. Noi avem în studiu foarte multe focare. În momentul în care vedem o creștere exagerată sau exponențială a numărului de cazuri într-o anumită zonă, noi avem și parametri. La 3 cazuri noi la mia de locuitori, se poate ajunge la carantinarea acelei zone, acelui cartier sau acelei localități”, a spus ministrul.

Urmează două săptămâni cruciale

Tătaru spune că următoarele două săptămâni sunt cruciale, în condițiile în care de marți va exista cadru legal pentru carantinare și izolare, iar cazurile de Covid -19 pot fi scăzute.

Întrebat la Digi24 despre un studiu potrivit căruia numărul de infectări ar putea ajunge la 1 milion în septembrie, Nelu Tătaru a răspuns că „în măsura în care stăm să ne uităm la studii putem ajunge la creșterea numărului de cazuri”, însă el se raportează la ultimele 7 zile pentru prognoză.

„Nu suntem singuri în această luptă. Dacă vom respecta fiecare partea noastră, vom putea gestiona ușor și ar trebui ca în două săptămâni, cât noi vom identifica, interna și izola, ca cei care sunt în acest moment pozitivi să își poată consuma boala, dar să nu le dăm posibilitatea să transmită boala mai departe, aceste două săăptămâni vor fi cruciale. Cruciale prin faptul că vom avea o stagnare, urmând ca după aceste două săptămâni să observăm o stabilizare sau poate chiar o scădere”, a afirmat ministrul Sănătății.

Tătaru a afirmat că de marți va exista cadrul legislativ cu ajutorul căruia se pot interna, carantina sau izola acasă cazurile. „În condițiile în care vom avea aceste pârghii, vom putea stabiliza sau scădea numărul de cazuri”.

Pe de altă parte, Tătaru a spus că autoritățile au în studiu foarte multe focare și foarte multe localități, iar în momentul unei creșteri exagerate sau exponențiale a numărului de cazuri acestea pot fi carantinate.

Ministrul a precizat că în acest moment nu se referă la măsuri restrictive pe litoral, deoarece focarele nu sunt ale județului Constanța: „sunt locuri unde se fac adunările umane în care nu se respectă nicio regulă, nicio precauție, iar de la cei care pleacă de acolo se produc transmiterile comunitare”.

Tătaru a avertizat că, dacă până acum a fost vorba doar de avertismente în urma controalelor, urmează repercusiunile.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Nelu Tătaru