x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teatru muzeal pentru tineri la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Teatru muzeal pentru tineri la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

de Carmen Anghel    |    08 Noi 2012   •   17:43

O acţiune inedită şi educativă a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe: teatru muzeal pentru tineri.
"Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni are o bogată experienţă în propunerea de programe educaţionale non-formale, atât în muzeu, cât şi în afara acestuia. Acest lucru l-a recomandat ca partener în cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri, coordonat de Asociaţia Transcena şi finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.  Din proiect au mai făcut parte Muzeul Casa Mureşenilor (Braşov) şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar (Bucureşti). Proiectul a urmărit să faciliteze înţelegerea patrimoniului muzeal de către tineri, prin implicarea unor voluntari, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 20 de ani, în crearea unei piese de teatru originale bazată pe colecţiile muzeului.” spun reprezentanţii muzeului.

În luna septembrie s-au desfăşurat ateliere de lucru la Casa Memorială Romulus Cioflec, din Araci, în cadrul cărora voluntarii s-au familiarizat cu colecţiile pe care le deţine şi cu activitatea scriitorului, au ales obiectele şi secvenţe din viaţa lui Romulus Cioflec, elemente care au stat ulterior la baza scenariului piesei de teatru.

Tinerii participă la un proiect cultural inedit, contribuie la realizarea unei piese de teatru unicat, bazată pe obiecte cu o valoare culturală specială şi un istoric deosebit, cunosc activitatea specifică muzeelor şi  munca de muzeograf; au acces la informaţii culturale şi posibilitatea acumulării unor cunoştinţe noi.

La început de noiembrie, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a devenit scenă de spectacol. Tinerii-voluntari, împreună cu specialiştii muzeului, actori, scenarist, au construit o nouă poveste: piesa de teatru muzeal "Mi-l imaginez pe scriitor...”

"De fiecare dată când intri într-un muzeu viaţa secretă a obiectelor aşteptă un semn să se anime; teatrul, prin atelierele şi spectacolele noastre, face acest semn şi le arată spectatorilor feţele ascunse ale exponatelor”, a declarat Mihaela Săsărman, scenarista şi regizoarea spectacolului. Invitată specială în piesa "Mi-l imaginez pe scriitor...” a fost actriţa Duţa Guruianu, care a acceptat provocarea implicării în acest proiect. Reprezentaţiile au avut loc la Casa Memorială Romulus Cioflec şi în sala de festivităţi a Colegiului Naţional Mihai Viteazul.

Astfel s-a depăşit ideea că muzeul este un spaţiu închis, plictisitor, fără relevanţă pentru existenţa noastră reală, arată Mihaela Murgoci, coordonatoarea proiectului.

×