x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragedia de la Neamț. Directorul Spitalului Clinic de Urgență Piatra Neamț: „Nu ne descurcăm. Suntem nevoiți să transferăm mare parte a pacienților care au nevoie de terapie intensivă, dar asta este”

Tragedia de la Neamț. Directorul Spitalului Clinic de Urgență Piatra Neamț: „Nu ne descurcăm. Suntem nevoiți să transferăm mare parte a pacienților care au nevoie de terapie intensivă, dar asta este”

01 Ian 2021   •   08:49
Tragedia de la Neamț. Directorul Spitalului Clinic de Urgență Piatra Neamț: „Nu ne descurcăm. Suntem nevoiți să transferăm mare parte a pacienților care au nevoie de terapie intensivă, dar asta este”

În 14 noiembrie, sistemul românesc de sănătate a colapsat: dincolo de cifre, statistici, mască, distanțare, tragedia de la Neamț, unde 10 oameni au murit arși de vii acolo unde s-au dus să trăiască, la Terapie Intensivă, a arătat tuturor că spitalele din România sunt bombe cu ceas.

14 noiembrie 2020, ora 18.30. Nimic nu părea să anunțe tragedia și proporțiile ei. O posibilă supraîncărcare a dus la un incendiu în care 10 oameni, pacienți cu COVID-19, internați la Terapie Intensivă, au murit arși de vii. Incendiul s-a extins rapid, iar personalul medical a fost prins și el în flăcări.

Medicul Cătălin Denciu, care era de gardă în ziua fatidică, a încercat cu riscul propriei vieți, să își salveze pacienții. Din salonul unde a avut loc incendiul nu a fost nimeni salvat. Toți au murit rând pe rând, tragedia arătând, o dată în plus, că România nu a învățat nimic în ultimii cinci ani, când o altă tragedie cutremura o planetă: incendiul de la Colectiv, în care au murit peste 60 de tineri.

Tot un sistem care nu a fost bine pus la punct, tot improvizații și încercări de face lucrurile fără responsabilitate au fost în ambele situații. Și la Colectiv, și la ATI Piatra Neamț, cei care au plătit au fost oamenii nevinovați.

10 oameni au murit la ATI Piatra Neamț. Alți șase, care erau în celălalt salon de Terapie Intensivă al Spitalului de Urgență Piatra Neamț, au fost mutați la Spitalul Modular de la Lețcani. Tot acolo au ajuns și alți doi pacienți care aveau nevoie de ATI COVID, dar care în momentul incendiului primeau îngrijiri în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.

Medicul Cătălin Denciu a avut cel ai mult de suferit. Cu arsuri grave, el a fost dus pe aeroportul din Iași, transferat cu avionul la București. Între timp s-a luat decizia transferului său în Belgia.

Arsurile care îi afectau peste 80 la sută din suprafața corpului făceau din salvarea lui o misiune imposibilă în România, o țară care a investit prea puțin în salvarea marelui ars.

Tragedia de la Piatra Neamț a prins România în mijlocul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Reprezentanții marilor partide au încercat să arate cu degetul spre ceilalți, pentru ca nu cumva să fie afectată imaginea vreunuia dintre ei.

Spitalul a rămas fără mare parte din paturile de ATI

În plină pandemie, Spitalul de la Piatra Neamț a rămas fără locuri la Terapie Intensivă. Nevoia acută de paturi de ATI s-a simțit și înainte de incendiu, dar cu atât mai mult după incendiu.

Președintele Consiliului Județean Neamț declara, la momentul tragediei, că nimic rău nu s-ar fi întâmplat dacă Guvernul PNL ar fi permis funcționarea Spitalului de la Lețcani, o investiție a CJ Neamț și CJ Iași.

În prezent, noul director încearcă să se descurce cu ce se poate. În Secția de Ginecologie a făcut un compartiment de ATI cu 6 paturi, insuficient. A primit ajutorul Altex, care a donat aparatura pentru viitoarea secție de ATI și a semnat un acord cu Asociația „Dăruiește Viață” care a promis un container modular unde să funcționeze ATI.

„Spitalul Modular 2 Piatra Neamț va cuprinde: 18 paturi, grupate în 3 saloane și o rezervă de tip izolator, filtre pacienți, zonă de donning și doffing pentru personalul medical, laborator de analize medicale și sterilizare, depozite materiale, vestiare, grupuri sanitare, post supraveghere, cameră gardă, platformă tehnică pentru amplasarea CTA-urilor și chillerelor și spațiu tehnic pentru rețelele de fluide medicale. Spitalul va beneficia de centrală de tratare a aerului și rețea de gaze medicale, esențiale oricărei secții de terapie intensivă”, au anunțat reprezentanții Asociației Dăruiește Viață.

Până când va veni spitalul modular la Piatra Neamț, pacienții sunt transferați la alte spitale. Altă soluție nu există pentru salvarea lor.

„Ne descurcăm foarte, foarte greu. Avem 6 paturi plus 3, de lângă Unitatea de Primiri Urgențe, pe care le păstrăm pentru suspecți și așteptăm ATI-ul modulat. Am semnat un acord cu Asociația Dăruiește Viață și acum suntem în faza de obținere a avizelor necesare pentru amplasarea ATI-ului modular. Odată ce obținem avizele și asta ar trebui în primele 2 – 3 săptămâni ale lunii ianuarie, în 2 luni ar trebui să fie gata. Nu ne descurcăm. Suntem nevoiți să transferăm mare parte a pacienților care au nevoie de terapie intensivă, dar asta este”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul Spitalului Clinic de Urgență Piatra Neamț.

Medicul director recunoaște că dincolo de paturi, este nevoie de oameni, de medici și asistente. Doctorul Cătălin Denciu este încă spitalizat în Belgia, iar asistentele care au fost și ele rănite în seara incendiului sunt încă în concediu, primesc îngrijiri medicale după arsuri.

Managerul a organizat, pentru a treia oară, concurs pentru ocuparea unor posturi de medici la UPU, la ATI și la Infecțioase. Nici de această dată nu s-a prezentat nimeni.

Ca într-un cerc – așa par a se desfășura lucrurile în cazul Piatra Neamț: statul are nevoie de ajutor pentru a reda oamenilor spitalul unde să nu se mai întâmple tragedii. Însă statul ar trebui singur să caute vinovații tragediei. Pe care încă nu i-a găsit.

Sursa: Mediafax

×