x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu încinge spiritele la Roşia Montană

Traian Băsescu încinge spiritele la Roşia Montană

de Lucian Dobrater    |    29 Aug 2011   •   21:00
Traian Băsescu încinge spiritele la Roşia Montană

Presedintele a mers ieri la Rosia Montana, unde a vizitat cariera, iar ulterior a mers la primarie. Aici el a fost asteptat de cateva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit" si "Vrem sa muncim". Pe langa acestia, in centrul localitatii s-au aflat si opozanti ai proiectului minier. Dupa discutiile cu seful statului din sediul Primariei, reprezentantii asociatiei Alburnus Maior si ai Fundatiei Culturale au iesit aratand spre multimea aflata in fata institutiei semnul victoriei si strigandu-le sustinatorilor proiectului "Tradatorilor". In acel moment, sustinatorii proiectului au incercat sa ajunga in zona in care se aflau reprezentantii celor doua organizatii opozante, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru a-i opri.
In timpul vizitei facute in cariera de la Rosia Montana, Basescu a spus ca este un sustinator al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind ca a fost acolo si in campania electorala pentru a se informa si recomandandu-le reprezentantilor companiei sa gaseasca modalitati sa pre­zinte populatiei proiectul. "Romania trebuie informata. Populatia nu e vinovata ca e reticenta, pentru ca e neinformata. V-as recomanda sa investiti mai mult in transferul de informatie", a spus Traian Basescu. Intrebat fiind daca va face lobby pentru proiectul minier, ca nu va face acest lucru "mai intens decat pana acum".

Basescu a mai spus ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana a stat ingropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa ii doara capul". "Proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana a stat ingropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care nu au vrut sa ii doara capul", a declarat presedintele Traian Basescu la Rosia Montana. Seful statului i-a spus unei jurnaliste ca si presa este lasa, deoarece nu vrea sa arate realitatea. Traian Basescu a mai spus ca este in favoarea proiectului minier, pentru ca "orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca" si ca prin derularea acestei investitii s-ar crea noi locuri de munca. "Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta ingropat din 1997 pana acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea pretului la aur? Daca se dadea drumul la proiect din ’97 ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare", a declarat Basescu. Intrebat daca vrea sa spuna ca premierul Emil Boc este las, Basescu a spus: "Va fac lasi si pe dumneavoastra, toti cei care stiti, dar nu aveti curaj sa va asumati sa spuneti cinstit ce este aici. Toti ascundeti realitatea de la Rosia Montana – poluarea si afectarea grava a mediului ca urmare a exploatarii de catre stat. Nu ma refer la premier, ca nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii pana acum. Premierului trebuie sa-i vina niste ministri cu solutiile. Dar toti s-au ferit", a spus seful statului.

El a mai spus ca trebuie evitate declaratiile bombastice pe tema cantitatii de cianura prezente in apa in urma exploatarilor aurifere din zona. "O sa fiu foarte sincer sa va spun ca apreciez intentia voastra de a merge pe 5 miligrame (de cianura – n.r.) pe litru, trebuie sa privim, insa, la standardele europene care ne obliga abia din 2018 sa fim la 10 miligrame. (...) Una din cheile succesului va fi de evitat declaratiile eventual bombastice: La noi va fi ca apa de izvor!? Avem o Directiva a UE: pana in 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la 10", a spus Basescu in fata expertilor si reprezentantilor companiei Rosia Montana Gold Corporation. Ei au precizat ca obiectivul lor in ceea ce priveste cantitatea de cianura pe litru este ca aceasta sa ajunga la 5 miligrame. Intrebat daca trebuie renegociat contractul pentru exploatarea de la Rosia Montana, Traian Basescu a raspuns: "Este obligatoriu de renegociat, dar nu e problema mea. Cred ca trebuie renegociat, daca nu statul are alte parghii. Sa fiti siguri de asta, ca redeventa e in lege, nu in contract""

×
Subiecte în articol: traian basescu basescu rosia montana