x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turismul în Maramureș trend pozitiv pe primul semestru al acestui an

Turismul în Maramureș trend pozitiv pe primul semestru al acestui an

08 Noi 2019   •   11:17
Turismul în Maramureș trend pozitiv pe primul semestru al acestui an
 Turismul cunoaşte un trend pozitiv pe primul semestru al anului 2019, iar în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din judeţul Maramureş au fost înregistrate 187.124 înnoptări la turiştii romani (88,6%) şi 23.987 la turiştii străini (11,4%), pecizează un raport al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş, făcut public, vineri.
 
Conform aceleiaşi surse, capacitatea de cazare turistică în funcţiune a structurilor de primire turistică in semestrul I 2019 a fost de 121.580 locuri-zile, mai mică cu 1,9% faţă de semestrul I 2018.
 
În semestrul I 2019, hotelurile au deţinut cea mai mare pondere (38,2%) din totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune, fiind urmate de pensiuni agroturistice 29,8%, pensiuni turistice 23,7%, hosteluri 2,0% şi restul tipurilor de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică 6,3%.
De asemenea, indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune în semestrul I 2019 a fost de 18,8% pe total structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare, iar pe tipuri de structuri de primire turistică, indicii de utilizare au fost la hoteluri (29,6%), vile turistice 13,2%, hosteluri (30,2%), pensiuni turistice urbane (10,2%) şi moteluri (12,8%), arată raportul.
 
În context, preşedintele ANTREC- Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România, filiala Maramureş, Livia Sima, a declarat, vineri,  că investiţiile în domeniul turismului urban şi agroturismului rural sunt continue.
 
"Sunt investiţii care se fac aproape continuu, atât în oraşe cât şi la sate. Investiţiile în noi spaţii de cazare, pensiuni, moteluri şi hoteluri sunt realizate din fonduri proprii sau credite bancare, şi mai puţin din fonduri europene, pentru că măsurile de finanţare au fost diminuate. Cert e că industria turistică a judeţului Maramureş cunoaşte o nouă relansare după câţiva ani de stagnare produşi la începutul anilor 90. Numărul turiştilor români şi străini care optează pentru o vacanţă în Maramureş creşte anual, iar pachetele de servicii oferite de operatori cunosc îmbunătăţiri permanente", a spus Livia Sima.
Totodată, redeschiderea aeroportului internaţional Maramureş, situat în oraşul Tăuţii Măgherăuş, în toamna anului 2018, după trei ani de reparaţii şi modernizări, permite accesul turiştilor care intenţionează să ajungă în judeţ cu avioane charter sau zboruri de linie.
AGERPRES

×