x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea face gaură în buzunarul TVR

Udrea face gaură în buzunarul TVR

03 Mai 2011   •   13:32
Udrea face gaură în buzunarul TVR

163633-.jpg

Pupătura greţoasă trasă de TVR îna­in­te de Paşti pe poalele Elenei Udrea a picat greu mai-marilor televiziunii pu­­blice. CNA a amendat cu 10.000 de lei emisiunea Marinei Almăşan, "Ne vedem la TVR", din 16 aprilie, în care, într-un nou acces de ser­vilism fa­ţă de mai-marii portocalii, TVR i-a ser­vit plă­­titorului de taxe un cocktail de kitschuri cu Elena Udrea şi Emil Boc în rol de invitaţi-surpriză. O amendă mi­că, ce-i drept, pe lângă ba­nii pe care i-a primit TVR de la Udrea&Co să-i facă propagandă. A fost un nou epi­sod de promo­va­re a ima­gi­nii Elenei Udrea, pe bani pu­­blici, sub pretextul po­pu­larizării des­­ti­­na­ţiilor turistice din ţară. Şi cum Bu­­covina nu putea fi promovată fără atoa­te­ştiutorul Gheorghe Flutur, el a stat ală­turi de "sur­­prizele" emisiunii Udrea şi Boc, pen­­tru a servi naţiei un ghi­­­­veci bu­co­vi­nean. Şi propaganda va continua. Şi tot pe bani publici, şi tot la TVR. Contractul încheiat între Mi­­­­nisterul Tu­rismului şi TVR pre­ve­de di­­­fu­­zarea a trei ast­fel de emi­si­uni, în­tre 26 martie şi 28 mai, pentru suma de 148.800 de lei, din care 28.800 de lei reprezintă TVA. Două emisiuni s-au difuzat de­ja. Una a fost amenda­tă, alta somată şi a mai rămas una ca­re va fi monitori­za­tă de CNA. Ce ni se va mai servi de data asta nu ştim, cert este însă că reţeta cum să-ţi faci imagine pe bani publici lansată de Monica Iacob Ridzi funcţionează cu suc­ces în cazul Udrea, şi mai puţin în cazul fostei mi­nistrese care s-a fript acum doi ani cu Ziua Tineretului şi a fost trimisă ieri în judecată de DNA. Di­­­­fe­renţa e că Elena Udrea a mers la televi­zi­­­u­­­­nea pu­­bli­că, instituţie fa­li­­­mentară ce în­cear­­că să-şi umple golurile din vis­ti­e­­­­­­­rie prin mărirea taxei tv. Nu contea­ză însă cât timp ser­vilismul e garantat.

Contractul încheiat de Televiziunea Publică cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), de prestări servicii de coproducţie în realizarea unei serii de trei emisiuni despre trei destinaţii turistice, a fost prezentat în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de ieri solicitarea Consiliului. Potri­vit Mediafax, CNA a ana­lizat în şedinţa de joi (28 aprilie – n.r.) două ediţii ale emisiunii „Ne vedem la TVR”, realizată de Marina Almăşan Socaciu, dintre cele trei care fac obiectul contractului, ultima urmând să fie difuzată. Dintre cele două ediţii analizate de CNA, cea din 16 aprilie, în care au fost prezenţi Gheorghe Flutur, Elena Udrea şi Emil Boc, care au vorbit despre realizările din Bucovina, a fost amendată cu 10.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind publicitatea politică. Cealaltă ediţie, din 26 martie, în care apar de asemenea oameni politici, a primit o somaţie publică.

Sancţiunile au fost aplicate în baza articolului 139 din Codul de reglementare a conţinutului audio­vi­zual, potrivit căruia „publicitatea, po­zitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”. În şedinţa CNA de marţi a fost prezentat contractul de coproducţie dintre TVR şi MDRT, iar Eugen Vasi­liu, consilier al preşedintelui-director general al Televiziunii Române, a spus că acest contract „nu conţine nici un fel de obligaţii” şi „presupune o cooperare foarte directă în a pune în valoare trei zone în trei emi­siuni spe­ciale”. „Emisiunea nu a fost inventată pentru asta, sunt ediţii spe­ciale” ale cunoscutei emisiuni „Ne ve­dem la TVR”, a mai precizat Vasiliu.

Perioada de desfăşurare a contractului este 26 martie-28 mai, în care urmează să mai fie difuzată şi cea de-a treia ediţie ce face obiectul contractului. Preţul contractului este de 148.800 de lei, din care 28.800 de lei reprezintă TVA.

A venit banul, au pierdut controlul
Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, le-a atras atenţia reprezentanţilor TVR prezenţi la şedinţă că în ediţiile difuzate „sunt puşi în valoare oameni politici”, ceea ce încalcă articolul referitor la publicitatea politică din legislaţia audiovizuală. „Dacă cineva vă spune ce să faceţi şi vă dă şi banii, practic dumneavoastră aţi pierdut controlul”, a mai remarcat Popescu. Şi membrul CNA Cristina Trepcea a spus că nu este potrivit un contract de coproducţie, care înseamnă că TVR cedează jumătate din producţie. „Cei cu care vă uniţi forţele nu sunt producători de televiziune”, a spus ea, recomandând să se apeleze mai degrabă la sponsorizare. Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru CNA, a spus că producţia nu se referă numai la aspectul editorial, ci şi la cost, iar Televiziunea Română poate colabora legal cu alte instituţii. Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a spus la finalul discuţiei că emisiunea a fost sancţionată, o ediţie fiind somată şi una amendată, şi că va fi monitorizată şi cea de-a treia ediţie, mai ales după discuţia cu reprezentanţii TVR.

×
Subiecte în articol: observator