x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un eurodeputat român cere Comisiei Europene modificarea urgentă a legislației platformelor online

Un eurodeputat român cere Comisiei Europene modificarea urgentă a legislației platformelor online

14 Sep 2021   •   12:00
Un eurodeputat român cere Comisiei Europene modificarea urgentă a legislației platformelor online

Europarlamentarul Eugen Tomac cere Comisiei Europene ajustarea de urgență a cadrului legislativ în domeniul economiei digitale. El afirmă că printre principalele probleme identificate se regăsesc funcționarea platformelor online sub un statut juridic incert și clasificarea greșită a lucrătorilor.

„Avansul tehnologic din ultimii ani a mutat foarte multe activități în online. Pentru fiecare dintre noi a comanda un Uber, o masă de prânz sau o cină, precum și diverse produse din magazinele online nu mai este ceva nou. Economia digitală se află în continuă dezvoltare și așa este firesc să fie. Acest domeniu s-a dezvoltat rapid pentru că oamenii au tot mai mare încredere în serviciile comandate online. Din nefericire, statele nu au reușit să țină pasul cu aceste transformări și se impun o serie de reglementări rapide care să le ofere drepturi și garanții reale tuturor lucrătorilor platformelor online”, a spus în Parlamentul European Eugen Tomac.

El afirmă că problemele principale, pe scurt, sunt funcționarea acestor platforme sub un statut juridic incert, cadrul legislativ nearmonizat la nivel de state membre, precum și clasificarea greșită a lucrătorilor pe platforme online ca persoane care desfășoară o activitate independentă și nu ca angajați.

„De aceea, am cerut ieri (luni - n.r.) Comisiei (Europene - n.r.), la dezbaterea cu privire la acest subiect din plenul Parlamentului European, să ajusteze de urgență cadrul legislativ, astfel încât să oferim acestor oameni acces la protecție socială, condiții de muncă sănătoase și sigure, concediu de odihnă și drept la pensie clar reglementate. Este un domeniu în continuă expansiune pe care trebuie să îl ajutăm cu legi clare și garanții reale pentru cei care aleg să își desfășoare activitatea pe platformele online. Pe de altă parte, la fel de multă grijă trebuie să avem în continuare și față de consumatori, beneficiarii serviciilor pe care lucrătorii online ni le pun la dispoziție. Este esențial să îi protejăm deopotrivă, așa cum este firesc într-o societate europeană, unde drepturile și obligațiile sunt respectate în egală măsură”, conchide Tomac.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Eugen Tomac