x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uniunea Scritorilor:”Literatura româna şi viata noastra literara sufera o dureroasa şi ireparabila pierdere”.

Uniunea Scritorilor:”Literatura româna şi viata noastra literara sufera o dureroasa şi ireparabila pierdere”.

de Maria Sârbu    |    24 Mai 2011   •   10:41

Intr-un text primit la redactie, "In Memoriam Fanus Neagu', Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor Bucuresti isi exprima profunda tristete pentru incetarea din viata a marelui prozator Fanus Neagu, membru al Academiei Romane.

"In perioada decembrie 1993-1996, el a fost director al Teatrului National din Bucuresti. In noiembrie 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar in 2001 a devenit membru titular. In anul 1954, Fanus Neagu a debutat cu povestirea "Dusman cu lumea', in revista "Tanarul scriitor'. In anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri "Ningea in Baragan', volum retiparit in 1964 sub titlul "Cantonul parasit'. A mai publicat numeroase romane intre care de un mare ecou s-au bucurat "Ingerul a strigat' si "Frumosii nebuni ai marilor orase', ca si culegeri de povestiri. In anul 1985 i s-au jucat piesele "Echipa de zgomote' la Teatrul Majestic si "Olelie' la Teatrul National din Bucuresti iar in anul 1993, la Teatrul National din Bucuresti si la Teatrul National din Timisoara, piesa "Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp'.

Fanus Neagu a fost un reputat cronicar sportiv, cronicile sale, adunate si in volume, avind un deosebit succes in perioada in care a sustinut rubrici de sport. Alte carti de larga notorietate ale lui Fanus Neagu au fost "Cartile cu prieteni' in care a adunat portretele unor confrati.

Fanus Neagu a fost unul dintre cei mai indragiti scriitori romani, avand numerosi admiratori devotati care ii pretuiau talentul literar si personalitatea inconfundabila. Prin disparitia lui Fanus Neagu literatura romana si viata noastra literara sufera o dureroasa si ireparabila pierdere', se arata in textul citat.

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) anunta ca sicriul cu trupul neinsufletit al lui Fanus Neagu va fi depus miercuri, la Uniunea Scriitorilor, "pentru a primi ultimul omagiu al confratilor si al publicului, iar trista ceremonie a inmormintarii va avea loc joi, 26 mai, pe Aleea Academicienilor de la cimitirul Bellu'.

×