x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE 100 de lei pe oră pentru medicii care vaccinează

UPDATE 100 de lei pe oră pentru medicii care vaccinează

10 Ian 2021   •   12:45
UPDATE 100 de lei pe oră pentru medicii care vaccinează

Personalul medical implicat în campania de vaccinare împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 ar putea primi mai mulți bani. Atfel, un  medic va avea 100 de lei pe oră, un asistent medical 50 de lei pe oră, medicii de familie 30 lei, iar un registrator 25 de lei. Și pentru medicii de familie este prevăzută acordarea de avantaje bănești, în funcție de serviciile prestate.

Prin OUG citită în primă lectură în ultima ședință de Guvern, cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar, cu excepția personalului delegat sau detașat, care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 sunt finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate și de la bugetul autorităților administrației publice locale.

Pentru activitatea prestată de medicii de familie, în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii de asigurați, aceștia beneficiază de un tarif pe serviciu.

Pentru primii 25% de asigurați înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcție de tipul de vaccin utilizat, medicii de familie vor primi 30 lei/serviciu. Peste pragul de 25%, tariful pe serviciu se ajustează astfel: pentru 25% - 45% dintre asigurații înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcție de tipul de vaccinul utilizat -  40 lei/serviciu, pentru  45% - 65% dintre asigurații înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcție de tipul de vaccinul utilizat - 50 lei/serviciu, iar la peste 65% dintre asigurații înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcție de tipul de vaccinul utilizat - 60 lei/serviciu.

Tarifele se aplică și pentru administrarea vaccinului de către medicul de familie, în cabinetul propriu.

Proiectul prevede și plata pentru medicii de familie care acordă servicii persoanelor care nu au un medic de familie sau pentru cazurile în care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maxim 20 zile de la demararea fiecărei etape de vaccinare. Pentru informare, programare monitorizare și raportare a reacțiilor adverse, tariful este de 15 lei /serviciu, iar în cazul în care medicul de familie realizează în cabinetul propriu vaccinarea, tariful este de 30 lei/serviciu.

OUG va fi discutată de Executiv săptămâna viitoare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Guvernul va discuta o ordonanță de urgență care stabilește plăți suplimentare pentru personalul sanitar care vaccinează. Orodnanța propune acordarea a 100 de lei pe oră pentru un medic, 50 de lei pentru asistent și 25 de lei pentru registratori, a anunțat ministrul Sănătății Vlad Voiculescu la Digi 24.

Ministrul spune că măsura este menită să rezolve problemele de personal și asigurarea necesarului pentru întreg programul de vaccinare, în condițiile în care în mai multe locuri din țară au apărut semnale legate de dificultăți în asigurarea unui orar de vaccinare dens.

Voiculescu a adăugat că și medicii de familie ar putea primi bonusuri pentru implicarea în program, urmând să convingă oamenii să se vaccineze și să îi monitorizeze.

Mediafax

×
Subiecte în articol: medicii care vaccineaza