x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE VIDEO Liber la vaccinare. Ce schimbări anunță Valeriu Gheorghiță

UPDATE VIDEO Liber la vaccinare. Ce schimbări anunță Valeriu Gheorghiță

de Giulia Anghel    |    04 Mai 2021   •   16:34
UPDATE VIDEO Liber la vaccinare. Ce schimbări anunță Valeriu Gheorghiță
Sursa foto: Lucian Alecu

Renunțarea la restricții se poate realizat chiar și înainte de a se atinge obiectiivul de 10 milioane de persoane vaccinate deoarece la acestea se adaugă și cele care au trecut prin boală și au iimunitate pe termen scurt, potrivit medicului Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti COVID-19.

"Teoretic, ne putem întoarce la normalitate şi fără atingerea acestei ţinte, pentru că noi nu avem la acest moment date care să ne arate care este numărul real al persoanelor care au trecut prin această infecţie. Ştim că protecţia după infecţia naturală este estimată undeva la trei, după alte date până la şase luni. Evident că şi acest tip de imunitate dobândită prin boală este important pe termen scurt, contribuie la controlul epidemiologic, însă, pe termen lung nu ne ajută. Pe termen lung rămâne vaccinarea singura soluţie eficientă care asigură protecţia faţă de situaţia de agravare epidemiologică. Dacă din punct de vedere epidemiologic, lucrurile vor avea o evoluţie favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de 10 milioane de persoane vaccinate. Până la urmă, ce ne interesează şi prin vaccinare şi prin măsuri restrictive este să avem cât mai puţine persoane care se îmbolnăvesc, cât mai puţini oameni care îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii şi să revenim la normalitate în condiţii de siguranţă"", a mai afirmat el.

Premierul Florin Cîţu spunea luna trecută că renunţarea la masca de protecţie poate fi luată în considerare după ce vor fi vaccinați circa 10 milioane de români.

ȘTIRE INIȚIALĂ Persoanele care vor să se vaccineze anti COVID-19 nu trebuie să se mai programeze începând cu data de 7 mai 2021, putându-se prezenta direct la oricare centru de vaccinare, a anunțat președintele CNAV, medicul Valeriu Gheorghiță.

"Începând de vineri, 7 mai, ne propunem să avem următoarea modalitate de prezentare la centrele de vaccinare. Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor de vaccinare pe perioada zilelor de sâmbătă, duminică şi luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrele de vaccinare fără programare. De asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14,00 până la finalul programului, la ora 20,00, fără programare. Menţionez pentru persoanele de peste 60 ani că se pot prezenta pe tot parcursul intervalului de lucru de la 8 dimineaţa la orele 20,00", a explicat acesta.

Însă vor avea prioritate persoanele programate prin platformă.

"Suplimentar, în funcţie de capacitatea de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare. Un centru, dacă are capacitate de 100 de persoane şi are 50 de persoane programate, va elibera bonuri pentru 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta. Cei care se prezintă suplimentar, eventual, pot să fie trecuţi pe o listă separată şi să se prezinte a doua sau a treia zi eşalonat, în funcţie de numărul celor care se adresează centrelor de vaccinare", a explicat Gheorghiţă.

Din păcate, vaccinarea directă ar putea duce la irosirea mai multor doze.

 

×
Subiecte în articol: vaccinare valeru gheorghita