x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Cazurile de coronavirus pe nava Diamond Princess, blocată în Japonia, au crescut. 17 români se află la bord

UPDATE Cazurile de coronavirus pe nava Diamond Princess, blocată în Japonia, au crescut. 17 români se află la bord

07 Feb 2020   •   10:44
UPDATE Cazurile de coronavirus pe nava Diamond Princess, blocată în Japonia, au crescut. 17 români se află la bord
Sursa foto: observator.tv

Numărul de cazuri confirmate de coronavirus s-a triplat, ajungând la 61, pe pachebotul Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia, au anunţat autorităţile nipone.

Nava de croazieră, care a ajuns luni seara în apropierea portului Yokohama (sud-vestul capitalei Tokyo), are la bord 3.700 de pasageri şi membri ai echipajului, printre care și 17 români. 273 de persoane au fost până în prezenţi testate.

Din rezultatele analizelor restante, 41 s-au dovedit pozitive, a spus ministrul japonez al Sănătăţii, Katsunobu Kato. Aceşti noi pacienţi vor fi spitalizaţi ca şi precendenţii pe pământ japonez.

Noile cazuri au fost detectate la 21 de japonezi, precum şi la pasageri americani, canadieni, australieni, la un argentinian şi la un britanic.

Testele s-au limitat iniţial la persoane care prezentau simptome sau care au intrat în contact cu un pasager care a fost debarcat anterior în Hong Kong şi fusese testat ulterior pozitiv pentru coronavirus.

Ministrul Sănătăţii a indicat însă că vor fi efectuate teste suplimentare pe persoanele vulnerabile la bord, cum ar fi persoanele în vârstă, precum şi pe cei care au fost în contact cu noi cazuri de contaminare. Nici indicaţie privind numărul de persoane vizate de aceste teste suplimentare nu fusese oferită vineri la jumătatea zilei.

Nava Diamond Princess a acostat joi la Yokohama, o suburbie a capitalei japoneze, pentru a se aproviziona, după ce a fost plasată într-o carantină care ar putea dura până pe 19 februarie.

Douăzeci de persoane testate pozitiv pentru coronavirus miercuri şi joi au fost evacuate de pe navă. Una dintre acestea se află într-o stare gravă, a anunţat Ministerul Sănătăţii, fără a oferi detalii.

Pasagerii vorbesc despre nemulţumirea profundă existentă la bord, în special cei care sunt obligaţi să rămână în cabine, uneori fără geamuri.

Cei care nu beneficiază de lumină naturală au fost autorizaţi să meargă pe platforme în grupuri mici pentru a se putea bucura de aer curat, dar în condiţii stricte, care includ purtarea permanentă a unei măşti atunci când îşi părăsesc cabinele.

O a doua navă de croazieră, Westerdam, având la bord un pasager despre care se suspectează că ar fi infectat, nu va avea voie să acosteze la Okinawa, în extremitatea sudică Japoniei.

În afară de cele 61 de cazuri de coronavirus de pe nava Diamond Princess, Japonia a înregistrat 25 pe teritoriul său.

Cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi au fost în contact cu persoane care au trecut prin Wuhan, oraşul chinez unde a început epidemia, care a ucis deja peste 600 de persoane în această ţară şi a infectat peste 31.000 de persoane, potrivit ultimului bilanţ zilnic oferit de autorităţile chineze.

Japonia a repatriat până acum peste 600 de cetăţeni din regiunea oraşului Wuhan. Un al patrulea zbor de evacuare a cetăţenilor japonezi, dar şi a străinilor căsătoriţi cu aceştia sau cu alte legături cu această ţară, a aterizat vineri dimineaţă la Tokyo.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ Pe o navă de croazieră care se află în carantină în portul japonez Yokohama se află și 17 români. La bordul acesteia s-au depistat mai multe cazuri de infectare cu coronavirus, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Ambasada României la Tokyo a fost notificată în acest sens de Ministerul nipon al Afacerilor Externe. Dintre cei 17 români, doi sunt turişti, iar 15 membri ai echipajului navei.

Consulatul General al României la Hong Kong a solicitat, în regim de urgenţă, autorităţilor locale, informaţii cu privire la prezenţa cetăţeni români aflați la bordul navei andocate în acest port. Până la acest moment, autorităţile locale nu au notificat cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre pasagerii navei, iar la nivelul oficiului consular nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă din partea vreunui cetăţean român în legătură cu această situaţie.

Ambasada României la Tokyo şi Consulatul General al României la Hong Kong continuă demersurile pe lângă autorităţile locale pentru obţinerea de informaţii suplimentare şi sunt pregătite să acorde asistenţă dacă situaţia o va impune.

Începând de marţi, autorităţile japoneze au început să caute cazuri de contaminare pe nava Diamond Princess, ajunsă luni seara în apropierea portului Yokohama, din sud-vestul capitalei Tokyo, în condiţiile în care un caz de coronavirus fusese detectat în Hong Kong la o persoană care s-a aflat anterior la bord. Potrivit presei japoneze, numărul cazurilor de contaminare la bord a ajuns la 20, pe navă se aflându-se aproximativ 3.700 de pasageri şi membri ai echipajului.

AGERPRES

×