x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vaccinul de la Oxford-Astra Zeneca, în faze avansate de testare. Cum va ajunge în România

Vaccinul de la Oxford-Astra Zeneca, în faze avansate de testare. Cum va ajunge în România

22 Aug 2020   •   21:01
Vaccinul de la Oxford-Astra Zeneca, în faze avansate de testare. Cum va ajunge în România

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford se află deja în faza a treia, cea a studiilor clinice de mare amploare.

În faza I şi faza a II -a a studiului clinic făcut în Marea Britanie, vaccinul a generat răspuns imunitar puternic în organismul tuturor celor peste 1.000 de oameni vaccinaţi şi şi-a dovedit siguranţa.

Astra Zeneca s-a angajat să nu facă profit de pe urma vaccinului anti-COVID pe timpul pandemiei.

O doză din vaccinul numit AZD1222 va costa proximativ 2,5 euro în Europa.

Comisia Europeană a ajuns deja la un acord cu compania farmaceutică pentru a achiziţiona vaccinul dar şi pentru a dona anumite cantităţi ţărilor cu ventituri mici şi medii.

Contractul prevede achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin de la Astra Zeneca, cu posibilitatea de a mai lua ulterior alte 100 de milioane de doze în numele statelor membre UE.

Radu Răşinar, director general al Astra Zeneca pentru Europa de Sud – Est, explică prin ce mecanisme va ajunge în România vaccinul dezvoltat de compania Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„AstraZeneca a anunţat în data de 13 iunie 2020 un nou acord semnat cu Alianţa Europeană pentru Vaccinuri (IVA), coordonată de Germania, Franţa, Italia şi Olanda. Acordul prevede distribuţia a până la 400 de milioane de doze din vaccinul pentru prevenţia COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Prin acest acord, IVA îşi propune să accelereze distribuţia vaccinului şi se angajează să ofere acces echitabil tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care doresc să participe la această iniţiativă”, a spus Rășinar.

Potrivit acestuia, IVA în colaborare cu Comisia Europeană (CE) vor negocia pentru vaccinul COVID şi vor avea în vedere toate statele membre, urmărind o repartiţie echitabilă, în funcţie de populaţia fiecărei ţări.

„Statele membre îşi exprimă direct către IVA şi CE intenţia de a achiziţiona vaccinul. AstraZeneca a informat autorităţile române despre evoluţia cercetărilor privind vaccinul şi despre acordul semnat cu IVA. Prin participare activa la aceste discuţii de informare, confirmăm interesul și implicarea autorităţilor romane”, a mai spus Rășinar.

Potrivit acestuia, negocierile nu se poartă individual cu fiecare stat din UE, iar CE va coordona şi va negocia cu producătorii, inclusiv cu AstraZeneca, în numele statelor membre.

„Toate ţările care doresc să facă parte din IVA vor avea acces la vaccin. Până în prezent, s-au încheiat angajamente de furnizare a până la 400 milioane de doze de vaccin către IVA, în colaborare cu CE. (…) România va putea beneficia de acordul semnat cu IVA, care este acum în discuţie cu Comisia Europeană. Suntem în dialog cu Ministerul Sănătăţii din România, am furnizat informaţiile referitoare la programul de dezvoltare a vaccinului şi cele mai noi date despre acordul cu IVA şi CE”, a conchis Radu Rășinar.

(sursa: Mediafax)

×