x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vaccinul Pfizer pare să piardă un pic de eficacitate împotriva mutaţiilor tulpinei africane

Vaccinul Pfizer pare să piardă un pic de eficacitate împotriva mutaţiilor tulpinei africane

28 Ian 2021   •   11:55
Vaccinul Pfizer pare să piardă un pic de eficacitate împotriva mutaţiilor tulpinei africane

Vaccinul COVID-19 produs de Pfizer şi BioNTech pare să piardă puțin din eficacitate împotriva unui virus proiectat cu trei mutaţii cheie din noua variantă de coronavirus găsită în Africa de Sud, potrivit unui studiu de laborator realizat de Universitatea din Texas Medical Branch (UTMB).

Studiul realizat de Pfizer şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas Medical Branch (UTMB), care nu a fost încă evaluat de altă autoritate, a arătat o reducere de mai puţin de două ori a nivelului titrului (concentraţiei) anticorpilor, indicând că vaccinul ar fi probabil eficient în neutralizarea unui virus cu aşa-numitele mutaţii E484K şi N501Y găsite în varianta sud-africană.

Studiul a fost realizat pe sânge prelevat de la persoanele care au primit vaccinul. Concluziile sale sunt limitate, deoarece nu analizează setul complet de mutaţii găsite în noua variantă sud-africană, relatează Reuters.

Chiar dacă aceste descoperiri nu indică necesitatea unui nou vaccin pentru a aborda variantele emergente, Pfizer şi BioNTech sunt pregătite să răspundă dacă forma actuală a vaccinului nu este eficientă împotriva noii variante a SARS-CoV-2.

Oamenii de ştiinţă proiectează în prezent un virus cu setul complet de mutaţii şi se aşteaptă să aibă rezultate în aproximativ două săptămâni, potrivit Pei-Yong Shi, autor al studiului şi profesor la UTMB.

Rezultatele sunt mai încurajatoare decât un alt studiu neevaluat, efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia care au folosit o metodă uşor diferită şi care a arătat că anticorpii generaţi de vaccin au fost semnificativ mai puţin eficienţi împotriva variantei din Africa de Sud.

Un posibil motiv pentru diferenţă ar putea fi faptul că descoperirile Pfizer se bazează pe un coronavirus proiectat, iar studiul Columbia a folosit un pseudovirus pe baza virusului stomatitei veziculare, un tip diferit de virus, a spus Shi al UTMB. El a spus că este de părere că descoperirea în pseudovirusuri ar trebui validată folosind virusul real.

Studiul a arătat, de asemenea, rezultate şi mai bune împotriva mai multor mutaţii cheie din varianta extrem de transmisibilă a virusului din Marea Britanie. Shi a spus că lucrează şi la un virus proiectat cu setul complet de mutaţii din această variantă.

 

×
Subiecte în articol: pfizer biontech