x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană: Nu este neapărat mai contagioasă/ Rămân aceleași măsuri valabile

Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană: Nu este neapărat mai contagioasă/ Rămân aceleași măsuri valabile

29 Apr 2021   •   15:46
Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană: Nu este neapărat mai contagioasă/ Rămân aceleași măsuri valabile
Sursa foto: Lucian Alecu

Tulpina indiană a coronavirusului nu este „neapărat mai contagioasă” decât alte forme, iar măsurile de prevenție rămân în continuare valabile, a afirmat, joi, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii", a explicat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, acesta a precizant că tulpina indiană, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

„Aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale, aşa încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinărilor", a mai precizat acesta.

De asemena, acesta a susținut că vaccinurile „cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare".

„Tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie, indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi. Aceleaşi măsuri de prevenţie îşi păstrează eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea", a apreciat el.

INSP a informat, joi dimineață, că un laborator de analize din orașul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă indiană a coronavirusului, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță tulpina indiana