x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Varianta delta a coronavirusului este în centrul atenției, varianta lambda vine puternic din urmă

Varianta delta a coronavirusului este în centrul atenției, varianta lambda vine puternic din urmă

09 Iul 2021   •   18:30
Varianta delta a coronavirusului este în centrul atenției, varianta lambda vine puternic din urmă

În timp ce lumea se luptă încă cu răspândirea rapidă a variantei delta, care a uzurpat varianta alfa în termeni de transmisibilitate și potențialul de a provoca spitalizări la persoanele nevaccinate, există acum o nouă variantă pe care experții o monitorizează: varianta lambda, scrie CNN.

La peste 18 luni de la izbucnirea pandemiei Covid-19 lumea este obișnuită să afle despre noile variante ale virusului de până acum.

Unele mutații ale virusului, cum ar fi varianta alfa și varianta delta - descoperite mai întâi în Marea Britanie și, respectiv, în India - s-au dovedit mai transmisibile decât variantele anterioare ale virusului și au continuat să domine la nivel global. Ori de câte ori apare o nouă variantă a coronavirusului, oamenii de știință ourmăresc cu atenție.

Ce este varianta lambda?

Varianta lambda, sau „C.37”, s-a răspândit rapid în America de Sud, în special în Peru, unde cele mai vechi probe documentate ale virusului datează din august 2020.

Organizația Mondială a Sănătății a semnalat-o doar ca o „variantă de interes” la 14 iunie anul acesta, deoarece cazurile s-au răspândit în mod semnificativ.

În raportul său de la mijlocul lunii iunie, OMS a raportat că „lambda a fost asociată cu rate substanțiale de transmitere comunitară în mai multe țări, cu o prevalență în creștere în timp, concomitent cu o incidență crescută a Covid-19” și că ar fi efectuate mai multe investigații.

OMS a menționat în raportul său din 15 iunie că varianta lambda a fost detectată în 29 de țări, teritorii sau zone din cinci regiuni ale OMS, dar că are o prezență mai puternică în America de Sud.

„Autoritățile din Peru au raportat că 81% din cazurile Covid-19 secvențiate din aprilie 2021 au fost asociate cu lambda. Argentina a raportat o creștere a prevalenței lambda începând cu a treia săptămână din februarie 2021, iar între 2 aprilie și 19 mai 2021, varianta a reprezentat 37% din cazurile Covid-19”, a menționat OMS.

Între timp, în Chile, prevalența lambda a crescut de-a lungul timpului, reprezentând 32% din cazurile raportate în ultimele 60 de zile, a spus OMS, adăugând că varianta circulă în cu rate similare cu varianta gamma, dar că a depășit varianta alfa în perioada menționată.

Până pe 24 iunie, varianta lambda fusese detectată în 26 de țări, conform datelor Public Health England. Printre acestea se numără Chile, Argentina, Peru, Ecuador, Brazilia și Columbia, precum și SUA, Canada, Germania, Spania, Israel, Franța, Marea Britanie și Zimbabwe, printre altele.

OMS și alte organisme de sănătate publică încearcă să înțeleagă cum se compară varianta cu alte tulpini ale virusului, inclusiv dacă acesta ar putea fi mai transmisibil și mai rezistent la vaccinuri.

La mijlocul lunii iunie, OMS a spus că „lambda poartă o serie de mutații cu implicații fenotipice suspecte, cum ar fi o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpi neutralizanți”.

În continuare, sunt necesare studii despre eficacitatea vaccinurilor actuale asupra variantei, în special cele folosite în occident. De menționat că există un semn de întrebare legat de eficacitatea vaccinurilor produse în China asupra lambda, în condițiile în care Brazilia, Chile și Peru au folosit din plin Sinovac sau Sinopharm.

(sursa: Mediafax)

×