x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vești bune. Marinarul român, răpit în Republica Togo, a fost eliberat

Vești bune. Marinarul român, răpit în Republica Togo, a fost eliberat

09 Ian 2021   •   12:36
Vești bune. Marinarul român, răpit în Republica Togo, a fost eliberat
Sursa foto: observator.tv

Marinarul român răpit în largul portului Lome, din Republica Togo, a fost eliberat. Acesta era membru al echipajului navei Agisilaos și va fi repatriat săptămâna viitoare, anunță MAE.

La data de 29 noiembrie 2020 au fost răpiți patru navigatori.

„Cu privire la informaţiile privind un incident produs la data de 29 noiembrie, în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos şi care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care şi un cetăţean român, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională în vederea iniţierii demersurilor necesare pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor răpite şi întreprinderea acţiunilor specifice în astfel de cazuri”, transmitea MAE, la acea dată.

Ministerul român  de Externe a menținut legătura cu armatorul/angajatorul cetăţeanului român şi cu Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Totodată, Adrian Mihălcioiu, reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, a anunțat atunci că marinarul român a fost răpit de piraţi, împreună cu alţi membri ai echipajului, de la bordul tancului petrolier Agisilaos, în timp ce naviga în zona Golfului Guineei. Nava este proprietatea companiei grecești Polar Wind Maritime şi a fost înregistrată în Insulele Marshall.

”Atacul tancului Agisilaos a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce se afla la cinci mile marine de la limita vestică a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine vest de Togo. Echipajul, alcătuit din 23 de marinari de diferite naţionalităţi (ruşi, români şi filipinezi) prin manevre evazive a încercat să evite abordajul, dar fără succes”, a explicat Adrian Mihălcioiu.

Acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în zona Golfului Guinee anul trecut.

Ambasada României în Nigeria va efectua formalităților specifice în vederea revenirii cetățeanului român, în siguranță, în țară.

Mediafax

×
Subiecte în articol: togo rapit