x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO:Turcan, despre recalcularea pensiilor: Cinci milioane de dosare vor fi evaluate în următoarele luni

VIDEO:Turcan, despre recalcularea pensiilor: Cinci milioane de dosare vor fi evaluate în următoarele luni

de Alice Petrescu    |    28 Ian 2021   •   12:16
VIDEO:Turcan, despre recalcularea pensiilor: Cinci milioane de dosare vor fi evaluate în următoarele luni
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, această evaluare fiind prima după cea realizată în perioada 2005 - 2010. Potrivit ministrului Muncii, demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate în sistemul public de pensii. 

Turcanu spune că procesul de evaluare a pensiilor ar fi trebuit început din octombrie 2019 și că ultima mare recalculare a fost făcută în perioada 2005-2010.

”Evaluarea dosarelor este etapa premergătoare recalculării pensiilor. Am stabilit ca în maxim 18 luni să fie evaluate toate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii”, a declarat Raluca Turcan,

Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situațiilor când la muncă și pregătire egală, contribuție egală, pensiile sunt considerabil diferite.

„Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”, a mai spus Turcan.

Turcan a precizat că demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate în sistemul public de pensii. Pentru asta, se pregătește o nouă lege a pensiilor care va înlocui legea în vigoare.

„Direcțiile de acțiune sunt următoarele: în momentul de față începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistemul electronic al Casei Naționale de Pensii. Așadar, există o componentă tehnică, de evaluare și recalculare și există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conțină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă și care să aducă contributivitate și echitate. (...)Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alții”, a spus ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a mai anunțat,  că vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect care se pregătește la Ministerul Muncii și pe care îl va discuta cu partenerii sociali și cu toți cei care vor fi implicați.

„Să existe opțiunea pensionării la 70 de ani și această opțiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie și salariul la stat. Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă salariul”, a spus Raluca Turcan.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.

 

×
Subiecte în articol: raluca turcan