x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO. Violeta Alexandru, despre condițiile de muncă ale românilor în Germania: Ministrul german al Muncii este jenat de unele condiții din ferme

VIDEO. Violeta Alexandru, despre condițiile de muncă ale românilor în Germania: Ministrul german al Muncii este jenat de unele condiții din ferme

22 Mai 2020   •   12:24
VIDEO. Violeta Alexandru, despre condițiile de muncă ale românilor în Germania: Ministrul german al Muncii este jenat de unele condiții din ferme

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, susține, vineri, o declarație de presă privind condițiile de muncă ale românilor în Germania.

 

Publicată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe Vineri, 22 mai 2020

Principalele declarații: „De 15 ani, niciun ministru al Muncii nu s-a deplasat într-o țară străină în ferme, pentru a vedea care sunt condițiile în care lucrează românii. Nu înțeleg isteria PSD de a face scandal în legătură cu rezultatele deplasării mele. PSD nu știe decât să facă scandal, nu rezolvă nicio problemă. Mulțumesc presei care a preluat informații direct. Am văzut diverse condiții de lucru în ferme, am văzut condiții decente și condiții care pot fi îmbunătățite. Ministrul german al Muncii a declarat că este jenat de unele condiții din ferme și va lucra pentru ca ele să fie îmbunătățite.”

„Ministrul Muncii, în temeiul dialogului cu mine, a propus ca de la 1 ianuarie 2020 să nu se mai lucreze prin subcontractori în industria cărnii. De la începutul anului viitor se va vedea schimbarea condițiilor de lucru în abatoare. Este obligatorie marcarea digitală a orelor de lucru. (...) La 24 de ore după discuția cu autoritățile germane, ministrul Muncii a declarat că va intensifica controalele în industria cărnii și în agricultură. Se efectuează controale, dar ritmul acestora va fi mult accelerat.”

„Nu în ultimul rând, fac precizarea că ministrul m-a asigurat că va acorda o atenție sportiă condițiilor de sănătate a românilor, va asigura o atenție sporită asupra contractului general pentru servicii medicale. Acesta asigură un pachet general de servicii. Dacă un angajat este depistat cu coronavirus, va fi preluat de sistemul german de sănătate.”

„Am vorbit direct cu românii, sunt oameni care merg de 7 – 8 ani în Germania să lucreze și mi-au declarat că au condiții decente și sunt plătiți la timp. Acolo unde există probleme, și anume angajatori care fac rabat de la condițiile de cazare sau de la alte condiții, trebuie sesizate autoritățile. Încurajez românii să verifice condițiile de muncă, să nu plece fără contract, să verifice orice fel de întrebare cu Inspecția Muncii.”

Principalele declarații despre șomajul tehnic: „La ANOFM sunt făcute plăți de 2 miliarde de lei pentru un milion de angajați. În total, avem plătiți 2,4 miliarde de lei pentru angajați și profesioniști. Fac apel la toți angajatorii să își plătească angajații. Au obligația să plătească șomajul tehnic la trei zile de la primirea banilor. Unul dintre obiectivele Inspecției Muncii este să verifice aceste abuzuri. Șomaj tehnic înseamnă că angajatul stă acasă și nu este chemat la serviciu.”

Principalele declarații privind sprijinul pentru angajatori: „Vom acoperi o parte din salariu pentru cei care se reîntorc la muncă. Cel mai probabil acest procent va fi de 41% din salariu, după întoarcerea angajaților. Se va acorda un sprijin și celor care angajează în această perioadă. Sunt 300.000 de oameni apți de muncă ale căror contracte au fost întrerupte. Încurajăm angajatorii să dea o șansă acestor oameni în continuare. Am în vedere schimbarea legislației în România cu privire la agențiile de plasare a forței de muncă. 51% dintre români pleacă la muncă prin intermediul acestora.”

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru declaratii de presa