x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO. Zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal, descoperite în cursul lunii februarie în București

VIDEO. Zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal, descoperite în cursul lunii februarie în București

03 Mar 2021   •   12:46
VIDEO. Zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal, descoperite în cursul lunii februarie în București
Sursa foto: Hepta

Zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal au fost descoperite în cursul lunii februarie în București, în urma acțiunilor desfășurate de Garda Națională de Mediu, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

De asemenea, ministrul a precizat că suma totală a amenzilor depășește 300.000 de lei, iar în fiecare caz s-a dispus ecologizarea terenurilor. Responsabilitate ecologizării revine proprietarului terenului.

„Sunt un adept al măsurilor ferme. Cred câteodată chiar şi în măsurile radicale şi, ceea ce am făcut în cursul lunii februarie, împreună cu primăriile de sector şi primăria generală, vine tocmai din acest crez: dacă acţionăm şi dacă suntem fermi şi hotărâţi putem să schimbăm imaginea, faţa Bucureştiului, faţa întregii ţări, pentru că este inadmisibil ca într-o ţară europeană, într-o capitală europeană, se avem asemenea imagini dezolante. Alături de noi, în aceste acţiuni, au fost colegii noştri de la Garda de Mediu (...), o instituţie care are toată libertatea să acţioneze împreună cu autorităţile locale în stoparea acestui fenomen generalizat în România de depozitare ilegală de deşeuri", a afirmat Tanczos Barna, într-o declaraţie de presă.

Ministrul Mediului a mai precizat că, în cursul lunii februarie, au fost identificate 212 de astfel de depozite ilegale de deșeuri.

„Am făcut extrem de multe controale, am făcut echipe specializate pe fiecare sector şi am identificat în cursul lunii februarie 212 asemenea locaţii în doar 30 de zile. Acest rezultat arată că, dacă se vrea, se poate. Dacă se fac acţiuni ferme, chiar radicale, vor veni şi rezultatele. La aceste locaţii unde se depozitează ilegal deşeuri în Bucureşti am găsit zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal, aproape 100.000 de metri pătraţi de suprafaţă acoperită total sau parţial cu asemenea deşeuri. În cursul acestor acţiuni au fost aplicate amenzi de sute de mii de lei şi s-a dispus, în fiecare caz, ecologizarea suprafeţelor, ecologizarea acestor terenuri. Sarcina este de fiecare dată a proprietarului: se identifică proprietarul şi este amendat", a precizat acesta.

Tanczos Barna a mai menționat că au fost confiscate șapte mijloace de transport, „unele dintre ele chiar de zeci de mii de euro”.

„ As putea să vă spun câteva cazuri de depozitare grosolană de deşeuri. Dacă vorbim de top cele mai mari depozite ilegale din Capitală am putea să amintim strada Carierei, în sectorul 1, un depozit în zona CET Progresul, un depozit la Intrarea Cooperativei, în spate la CET Vest. Sunt toate locaţii unde am avut control, am constatat încălcări ale legii şi am dispus amenzi, am dispus sarcini pentru proprietari, ecologizare. Suma totală a amenzilor depăşeşte 300.000 de lei. Am surprins în acelaşi timp în flagrant, de foarte multe ori, persoane, mijloace de transport care depozitau deşeuri în zone nepermise. Am confiscat 7 mijloace de transport, unele dintre ele chiar de zeci de mii de euro. Este o chestiune generalizată şi doar prin acţiuni ferme şi măsuri radicale putem să stopăm acest fenomen. Avem 12 echipe la nivelul Bucureştiului la Garda de Mediu, care, împreună cu poliţia locală, fac aceste monitorizări. Câteodată se stă chiar la pândă. Monitorizăm chiar şi după trasarea acestor sarcini aceste locaţii - şi facem tot posibilul, alături de administraţia publică locală, să oprim acest fenomen", a mai explicat acesta.

×