x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viktor Orban ia atitudine față de declarația președintelui Klaus Iohannis privitoare la Ținutul Secuiesc

Viktor Orban ia atitudine față de declarația președintelui Klaus Iohannis privitoare la Ținutul Secuiesc

01 Mai 2020   •   12:51
Viktor Orban ia atitudine față de declarația președintelui Klaus Iohannis privitoare la Ținutul Secuiesc

Premierul ungar Viktor Orban a făcut apel la răbdare în legătură cu declaraţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, pe tema proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, informează portalul Hirado.hu, care citează agenţia de presă MTI.

În emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria !", a postului naţional de radio Kossuth, Viktor Orban a fost întrebat despre poziția sa cu privire la declaraţiile şefului statului român, Klaus Iohannis, care a acuzat reprezentanţii PSD că "vor să vândă Transilvania ungurilor".

Prim-ministrul ungar a declarat că îl cunoaşte pe Iohannis drept un om demn de respect, care îşi susţine principiile, motiv pentru care Ungaria respectă România şi pe preşedintele ei. Orban remarcă faptul că asemenea fraze "nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice".

"Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea", a apreciat premierul, notând că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un accident sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

Orban a făcut apel la calm în aşteptarea unei clarificări a situaţiei şi a recomandat ca Ungaria să încerce să menţină relaţiile de bună vecinătate, să-i respecte pe români, aşteptându-se la aceeaşi atitudine din partea autorităților române faţă de maghiarii care trăiesc în România, faţă de maghiarii din Ungaria şi față de statul ungar.

×