x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vîntu, cercetat alături de Kiss Laszlo, pentru o fraudă de 8 milioane de euro

Vîntu, cercetat alături de Kiss Laszlo, pentru o fraudă de 8 milioane de euro

de Violeta Fotache    |    15 Noi 2010   •   22:13

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat penal pentru spălare de bani într-un dosar penal în care sunt deja arestate două persoane, respectiv Kiss Laszlo şi Ionuţ Adrian Eftimie, pentru o fraudă de aproximativ 8 milioane de euro, informează Mediafax, citând surse judiciare. Consultantul off-shore Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat la Bucureşti în data de 9 octombrie, exact la o lună după ce reporteri ai OCCRP l-au înregistrat planificând strategii de criminalitate financiară, informează şi Hotnews.

Investigaţia transfrontalieră a reporterilor de la OCCRP arată cum afacerişti şi politicieni din Europa de Est folosesc paradisurile off-shore pentru a face pierdute urma banilor şi a identităţii lor. “Creierul” tuturor acestor afaceri e Kiss Laszlo Gyorgy. El ar fi pus la punct un circuit complicat de spălare a aproximativ 8 milioane de euro, care ar fi ieşit ilegal din contabilitatea Petrom Service. Procurorii susţin că banii au fost însuşiţi personal, în numerar sau prin virament bancar, de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu – omul care a anexat Petrom Service la multe dintre afacerile sale. Pentru a şterge urma banilor, cei anchetaţi au încheiat contracte fictive cu companii off-shore din Delaware, au utilizat atât conturi în Cipru şi Bulgaria, cât şi firme româneşti pe care le controlau tot prin intermediul unor IBC-uri americane (International Business Company – n.n.), scrie Hotnews.

Conform procurorilor, banii Petrom Service, delapidaţi de managerii companiei consiliaţi de Kiss Laszlo Gyorgy, au ajuns, pe căi ocolite, la Ionuţ Adrian Eftimie. Acesta este fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu: Ion Eftimie care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la rândul său, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei.

×