x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viza pentru Anglia, pe bază de puncte

Viza pentru Anglia, pe bază de puncte

de L. Budin    |    04 Ian 2021   •   10:22
Viza pentru Anglia, pe bază de puncte

Din ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord implementează un nou sistem de imigrație. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) recomandă cetățenilor români să se informeze înainte de a călători în această țară. Pe pagina ministerului, există o secțiune dedicată Brexit, unde pot fi accesate informații utile.

Sistemul de imigrație, pe bază de puncte, se aplică tuturor cetățenilor europeni, informează MMPS. Românii vor putea călători în Marea Britanie în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Dar dacă în cele 6 luni vor dori să desfășoare activităţi lucrative, vor trebui să obţină în prealabil o viză.

Trasee profesionale

Cei care doresc să muncească în Anglia pot obţine viza în baza respectării unor condiții cumulative, specifice fiecărui traseu profesional. Traseele profesionale stabilite prin noul sistem de imigrație sunt: • traseul pentru lucrătorii calificați (Skilled Worker); • traseul pentru lucrătorii calificați din domeniul sănătății și îngrijirii (Health & Care Worker); • traseul pentru lucrătorii înalt calificați (Global Talent). Criterii obligatorii În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului pentru lucrătorii calificați, aplicanților li se alocă un număr de puncte.

Pentru a fi eligibili, sunt necesare 70 de puncte: primele 50 se obțin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter „tranzacționabil”. Criteriile obligatorii sunt: • oferta de muncă din partea unui angajator „sponsor” cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător – 20 puncte. • nivelul educației – minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, bacalaureat) – 20 puncte. • nivelul de limbă engleză – nivelul intermediar B1 (așa cum este definit în Cadrul Comun European de Referință pentru Limbi Străine) – 10 puncte. Criteriile „tranzacționabile”, care aduc puncte suplimentare, sunt salariul minim de 25.600 GBP/an (20 puncte), ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piața muncii din Anglia (10 puncte), diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă (10 puncte).

Viză pentru studenţi

Viza se acordă în baza unui punctaj (70 de puncte) și celor care doresc să studieze. Persoanele eligibile trebuie să fie acceptate de o unitate de învățământ acreditată din Marea Britanie, să stăpânească limba engleză și să dețină mijloace financiare pentru a se întreține. Cu anumite excepții (lucrătorii calificați din domeniul sănătății și îngrijirii), cetățenii români care sosesc în Anglia pentru o perioadă mai mare de 6 luni vor trebui să achite o „suprataxă de sănătate”, care permite accesul la sistemul sanitar din Regatul Unit.

Până la 30 septembrie 2021, românii pot intra în Regatul Unit cu pașaport sau carte de identitate. Începând cu 1 octombrie 2021, vor avea nevoie de pașaport. Sunt exceptați de la regulă, până la 31 decembrie 2025, cetățenii europeni înregistrați în Schema de Înregistrare EUSS sau care sunt eligibili să o facă.

×