x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua în care Botoșaniul este capitala României

Ziua în care Botoșaniul este capitala României

15 Ian 2018   •   10:17
Ziua în care Botoșaniul este capitala României
Sursa foto: Karina Knapek

Cetăţenii români sărbătoresc, astăzi, „Ziua Culturii Naţiona­le” prin numeroase manifestări dedicate lui Mihai Eminescu şi culturii române. Cele mai ample evenimente sunt aşteptate în Capitală şi la Botoşani, locul de naștere al poetului național. În Bucureşti, Ziua Culturii Naţionale este marcată printr-o serie de simpozioane, lansări de carte, concerte şi slujbe de pomenire, la împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

La Academia Română este orga­nizat simpozionul „Cultura română la ceas aniversar - Centenarul Marii Uniri", prilej cu care academicienii Răzvan Theodorescu, Aurel Pop, Nicolae Breban şi Mihai Cimpoi vor vorbi despre na-ţionalism, cul-tura română şi istoria naţiona-lă, epopeea spi-rituală a româ­nilor, Eminescu la Centenarul Marii Uniri, Literatura şi cultura română în faţa Centenarului. Evenimentul este programat să se încheie în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române cu vernisajul expoziţiei „Mihai Eminescu, reper al spiritualităţii române”.

Opera Naţională Bucureşti sărbătoreşte Ziua Culturii printr-un concert ce cuprinde un repertoriu exclusiv românesc, în timp ce la Palatul Naţional al Copiilor are loc spectacolul „La steaua care-a răsărit”.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţi­onale, cetăţenii sunt aşteptaţi şi la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde sunt prezentate trei manuscrise - monumente ale limbii şi culturii române - tipărite în Veacul Lumi­nilor: Cazania lui Varlaam, Îndreptarea legii cu Dum-nezeu şi Psal­tirea pre versuri tocmită. Accesul la expoziţiile muzeului este gratuit.

Pe urmele lui Mihai Eminescu

În ţară, instituţiile de cultură din Argeş, Alba, Arad, Covasna, Harghita, Brăila, Braşov, Cluj, Timiş au progamate numeroase mani­festări. Centrul de interes rămâne Botoşaniul, unde mulţi oameni de cultură au plecat în pelerinaj pe urmele lui Eminescu. Aici au loc mai multe momente artistice, dezbateri tematice, comunicări, vizite ghidate, precum şi expoziţii de carte, desene și creații literare, numismatică și filatelie dedicate poetului naţional. De asemenea, la sala de cultură se acordă astăzi şi Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum şi Opera Omnia. Gala acor­dării premiilor este programată să se încheie cu un recital extraordinar susţinut de Nicu Alifantis.

Călătorii care ajung la Aeroportul „Henri Coan­dă” au posibilitatea de a asista la un spectacol susţinut de Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului şi Taraful „Pasărea”.

Ziua Culturii este celebrată în majoritatea şcolilor din Harghita, inclusiv în cele cu predare în limba maghiară. La Covasna, românii şi maghiarii sunt aşteptaţi la recitaluri de poezie şi proiecţii de filme româneşti.

 

×