x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Academia Română: "Statutul minorităţilor introduce autonomia politică a unei minorităţi”.

Academia Română: "Statutul minorităţilor introduce autonomia politică a unei minorităţi”.

de Monica Iordache Apostol    |    16 Iun 2011   •   10:09
Academia Română: "Statutul minorităţilor introduce autonomia politică a unei minorităţi”.

Proiectul de lege prin care UDMR va ajunge sa stapaneasca de drept judetele Mures, Harghita si Covasna a intrat in dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, din Camera Deputatilor. Statutul minoritatilor nationale, proiect care zace de sase ani in Parlament pentru ca nici un guvern de pana acum nu a vrut sa si-l asume, este puternic contestat nu numai de Opoztitie, ci si de Academia Romana, si de reprezentanti ai romanilor din cele trei judete. Articolul 55 al proiectului arata ca "autonomia culturala inseamna dreptul unei comunitati nationale de a avea competente decizionale cu valoare normativa si administrativa in probleme privind identitatea sa nationala, culturala, lingvistica si religioasa, prin organe alese de catre membrii sai'. Proiectul prevede, pe langa folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in invatamant, administratie si in institutiile de cultura, lucru instituit déjà prin alte legi, si posibilitatea unei minoritati de a-si infinta un Consiliului National al Autonomiei Culturale. Acesta este un fel de parlament al minoritatii respective, membrii acestuia fiind alesi prin scrutin supravegheat de Autoritatea Electorala Permanenta si finatat de bugetul de stat. Prin aceasta lege, nicio institutie nationala nu va putea lua decizii legate de minoritatea respectiva fara aprobarea CNAC. Mai mult, numirile la sefia institutiilor de invatamant si culturale din zonele unde locuieste minoritatea respectiva nu vor putea fi facute fara acordul Consiliului.

In plus, proiectul prevede ca este interzisa modificarea limitelor uniatilor administrative-teritoriale si a circumsciptiilor electorale in defavoarea ponderii minoritatilor nationale care locuiesc in acestea. Articolul este exact cheia disputei dintre UDMR si PDL in legatura cu reimpartirea teritoriala a Romaniei, cele trei judete in care maghiarii sunt majoritari urmand sa fie inglobate intr-un judet mai mare in care romanii devin majoritari.

Prevederile sunt considerate de specialistii Academiei Romane drept o dovada ca autonomia culturala este de fapt o veritabila autonomie politica. La inceputul sedintei, reprezentantii Centrului European de Studii in Probleme Etnice, institut apartinand Academiei Romane, au inaintat deputatilor rezultatele unor studii intreprinse de cercetatori in judetele Mures, Covasna si Harghita. Raportul Centrului arata ca proiectul de lege este neconstitutional chiar prin interdictia privind modificarea judetelor. "Cum suveranitatea statului roman nu poate fi limitata, aceasta teza este ireconciliabila cu dispozitiile Constitutiei', se arata in raportul Academiei. In plus, in document se mai arata ca "proiectul introduce autonomia politica sub forma autonomiei culturale'. "Faptul c organizatii ale minoritatilor nationale sunt ivestite cu autoritate publica are drept consecinta dobandirea caracteristicilor esentiale ale autoritatii politice', se arata in documentul Academiei.

La inceputul dezbaterilor a fost prezent si un reprezentant al Forumului Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, Eugen Popescu, pe care insa deputatii nu s-au obosit sa il asculte. Acesta a declarat ca romanii reprezinta 42% din populatia celor trei judete, 400.000 de romani ramanand astfel nereprezentati. "Proiectul in aceasta forma duce la discriminarea celor 400.000 de romani si statueaza controlul absolut al UDMR asupra unui teritoriu din Romania', a declarat Popescu. "UDMR conduce aceste judete din 1990, sunt feuda UDMR, romanii de acolo neavand nici un mijloc prin care sa-si pastreze identitatea', a mai adaugat acesta.

×