x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Oros: Trebuie să consolidăm foarte mult ferma de familie, încât ea să devină o fermă comercială

Adrian Oros: Trebuie să consolidăm foarte mult ferma de familie, încât ea să devină o fermă comercială

20 Noi 2020   •   14:26
Adrian Oros: Trebuie să consolidăm foarte mult ferma de familie, încât ea să devină o fermă comercială
Sursa foto: Hepta

În următoarea perioadă trebuie sprijinită ferma de familie, fără de care „viața la țară nu prea are sens și nu are perspectivă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vineri, la Miercurea Ciuc.

„Trebuie să avem grijă, să menţinem acest echilibru, pentru că România are cele mai multe ferme, avem 830.000 de ferme, dar acestea sunt foarte polarizate. 40% din terenul care este lucrat este lucrat de 97% dintre fermieri, în ferme de sub cinci hectare. 40% din suprafaţă este lucrată de 0,57% dintre fermieri, cu ferme de peste 300 de hectare, avem ferme de 56.000 de hectare, de 10.000, de 30.000 de hectare, avem, probabil cele mai mari ferme din Europa, dar şi cele mai numeroase şi mai mici ferme din Europa şi abia 20% din teren este lucrat în ferme de familie, în ferme medii. Noi trebuie, în următoarea perioadă, să consolidăm foarte mult această fermă de familie, încât ea să devină o fermă comercială, o fermă care să reziste pe piaţă provocărilor viitoare", a afirmat ministrul Agriculturii.

De asemenea, Adrian Oros a precizat că este important susținerea pieței locale, „singura soluție realistă pentru producătorii mici” fiind cooperativa.

„Avem un program prin care vom înfiinţa o reţea naţională de colectare, depozitare, distribuţie şi promovare a produselor româneşti, prin construirea a opt depozite mari, regionale, în fiecare regiune de dezvoltare, care să aibă şi rolul de a adăposti rezerva strategică, rezerva de stat, pentru că nu ştim ce vremuri veni, în acelaşi timp, în jurul acestor depozite să se lege toate depozitele fermierilor sau procesatorilor şi mici şi mari, astfel încât cine doreşte să valorifice produsele prin această reţea de produse româneşti să aibă aibă posibilitatea să o facă", a mai spus Oros.

Ministrul Agriculturii a făcut referire şi la schimbul de generaţii, la sprijinirea fermierilor tineri, în contextul în care îmbătrânirea fermierilor este o problemă acută în România.

„Pe lângă faptul că, în următoarea perioadă, intensitatea de sprijin va fi de maxim 100.000 de euro, nu 50.000 de euro, pentru instalarea tinerilor fermieri, încercăm şi chiar facem acest lucru, pentru prima dată: acolo unde există teren al statului, gestionat de ADS să îl concesionăm, prin atribuire directă, tinerilor fermieri şi nu, să zic aşa, băieţilor deştepţi sau clientelei politice, cum s-a făcut până acum. De asemenea, am splitat program de instalare a tinerilor fermieri, încât o parte din el este destinat tinerilor din diaspora, pentru că sunt foarte mulţi care lucrează în agricultura altor state şi vrem să le dăm posibilitatea să se întoarcă în agricultura românească", a precizat Adrian Oros.

×