x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Oros, videoconferință cu omologul său german: Deși s-a pus accent pe consumul de produse regionale, fermierii români au stocuri mari

Adrian Oros, videoconferință cu omologul său german: Deși s-a pus accent pe consumul de produse regionale, fermierii români au stocuri mari

19 Iun 2020   •   14:58
Adrian Oros, videoconferință cu omologul său german: Deși s-a pus accent pe consumul de produse regionale, fermierii români au stocuri mari

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat, în cadrul unei videoconferințe cu omologul său german, Julia Klockner, că în ciuda faptului că s-a pus accent pe consumul de produse regionale, fermierii români au stocuri mari din aceste produse, respectiv lactate, carne de vită şi pasăre.

În ceea ce privește sectorul vegetal, ministrul a afirmat că acesta nu a fost afectat de criza pandemiei de COVID-19, ci de seceta pedologică extremă, cea mai serioasă din ultimii 50 de ani. Oros a punctat că aproximativ 1,4 milioane de hectare semănate în toamnă au fost afectate de secetă.

„România a insistat pentru instituirea unor forme de sprijin grant similare celor acordate în sectorul lapte şi carne de porc în contextul embargoului cu Federaţia Rusă", se menţionează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

De asemenea, temele abordate în cadrul discuţiei au vizat şi problematici de interes major precum: Cadrul Financiar Multianual, strategiile "Farm to Fork" şi strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, etichetarea bunăstării animalelor, situaţia cetăţenilor români sezonieri care lucrează în agricultură şi viitorul Consiliu AgriFish.

Mai mult, ministrul Adrian Oros a afirmat că pentru România este esențială continuarea convergenței externe a plăților directe, sprijinul cuplat voluntary, precum și ajutorul national tranzitoriu.

Referitor la Strategia "Farm to Fork" şi Strategia UE pentru biodiversitate, ministrul Oros a menționat că obiectivele specifice stabilite în cele două strategii sunt adecvate, în măsura în care se asigură resurse financiare semnificative care să sprijine agricultorii pentru contribuţia lor la atingerea ţintelor propuse.

În cadrul videoconferinței s-a discutat și despre exportul de animale vii.

„În ceea ce priveşte exportul animalelor vii, interesul României şi implicit al UE este de a reglementa exportul şi nu de a interzice. Sunt pieţe tradiţionale importante care nu ar trebui pierdute. De aceea trebuie să gândim o legislaţie europeană clară care să asigure un transport în condiţii optime de bunăstare", a declarat Adrian Oros.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Oros ministrul agriculturii