x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri anticipate? Speranţa moare ultima pentru liberali

Alegeri anticipate? Speranţa moare ultima pentru liberali

de Marius Gîrlașiu    |    20 Mar 2017   •   09:30
Alegeri anticipate? Speranţa moare ultima pentru liberali
Sursa foto: DIANA OROS

Rămaşi fără ocazia de a mai depune moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară, liberalii au rămas doar cu speranţa că Guvernul Grindeanu va pica în 2017. Liderii PNL se întrec în pronosticuri care mai de care mai optimiste. Dacă unii cred că Guvernul PSD-ALDE nu va prinde Crăciunul, alţii se aşteaptă că Executivul să cadă în următoarele trei luni.

 

Cu 99 de parlamentari şi o moţiune de cenzură eşuată în luna februarie, liberalii încă mai speră că nu vor rămâne trei ani în Opoziţie. Calculele liderilor PNL par simple, aceştia neavând de ales decât să lase Guvernul Grindeanu să-şi dea singur cu stângul în dreptul, aşteptând la cotitură greşelile Executivului. Sâmbătă, la Cluj-Napoca, liderul interimar al PNL Raluca Turcan a acuzat dur măsurile economice ale coaliţiei PSD-ALDE, care “într-un heirupism fără nicio ancoră economică, a început să împrăştie în stânga şi în dreapta cu măriri de salarii şi cu angajamente pentru măriri de pensii”. Pe fondul acestor măsuri, Turcan se aşteată ca Guvernul Grindeanu să fie istorie în următoarele trei luni. "Este un blocaj fără precedent şi din punctul meu de vedere este foarte posibil ca în trei luni această situaţie să explodeze, România să ajungă să se îndatoreze din ce în ce mai mult pe generaţiile viitoare. Putem asista la o cădere a actualului Guvern, pentru că obsesia împotriva justiţiei şi iresponsabilitatea economică nu se poate să nu conducă în această direcţie spre care se îndreaptă orbiţi”, a explicat şefa PNL.

Turcan nu a fost însă singura voce din partid care a cântat prohodul Executivului Grindeanu. Primul care şi-a exprimat optimismul a fost deputatul Cătălin Predoiu, unul dintre pretendenţii la şefia PNL. Fostul ministru al Justiţiei consideră că România „se îndreaptă spre o criză majoră, dacă PSD continuă cu modelul economic axat exclusiv pe consum și îndatorare” şi îi îndeamnă pe liberali să se pregătească de alegeri anticipate. „Cred că guvernul Dragnea-Grindeanu nu va prinde Crăciunul. PSD va încerca să-și acopere goliciunea de idei și competențe manageriale cu scandaluri și războaie politice. Ei vorbesc în culise de suspendarea președintelui, pentru că realitatea economică este pe cale să-i demită pe ei în următoarele 6-12 luni. Cred că PNL ar trebui să fie pregătit în acest interval inclusiv pentru alegeri anticipate”, a concluzionat Predoiu.

 

“Putem intra la guvernare”

Săptămâna trecută, Ludovic Orban, celălalt candidat la şefia PNL, a vorbit şi el despre scenariul în care PNL va ajunge la guvernare. “După aceste alegeri, evident, va fi o reaşezare în partid. Cu siguranţă PNL este pregătit în orice moment să intre la guvernare”, a spus Orban într-un interviu pentru Jurnalul Naţional. Luna trecută, Guvernul Grindeanu a scăpat uşor de primul “glonţ” al Opoziţiei. Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL după episodul Ordonanţa 13 a fost respinsă în Parlament cu 161 de voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”, în condiţiile în care pentru a fi adoptată ar fi fost nevoie de cel puţin 233 de voturi pentru. Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR au asigurat cvorumul de prezenţă, însă au refuzat să voteze. Potrivit Constituţiei, dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

 

Cristian Buşoi, secretar general PNL: PSD nu aruncă cu bani şi promisiuni din generozitate, ci pentru că Dragnea şi PSD vor să facă modificări în justiţie. Cred că nu doar PNL, ci şi USR şi Dacian Cioloş trebuie să facem un front comun şi să facem o opoziţie mult mai puternică la măsurile economice ale PSD.


 

Quintus la 100 de ani: “PNL nu poate să lipsească ţării româneşti”

Liberalii l-au aniversat sâmbătă pe seniorul Mircea Ionescu-Quintus, ajuns la vârsta centenarului, într-un eveniment organizat la Cercul Militar Naţional. Preşedintele de onoare al PNL i-a îndemnat pe aleşii partidului să încerce să negocieze transferuri în Parlament, pentru a ajunge la o sută de parlamentari. “Avem 99, nu ştiu de ce nu mai putem să prindem unul ca să avem 100 de parlamentari ca să fie câţi ani am eu şi dacă dumneavoastră care sunteţi parlamentari nu încercaţi să faceţi treaba asta, eu fac un apel public, dar îmi e că o să fie mai mult de unu”, le-a spus Quintus liberalilor. ”Partidul acesta nu moare! Eu am să mor, dumneavostră o să muriţi, partidul acesta nu poate să lipsească ţării româneşti”, a mai spus seniorul, în aplauzele celor prezenţi la eveniment. Vineri, cu o zi înainte de a împlini un secol de viaţă, Mircea Ionescu Quintus a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Steaua României" în grad de ofiţer.

×