x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri locale 2020. Nicușor Dan, despre licitația pentru contractul de 100 de tramvaie pentru București: A fost o licitație cu dedicație

Alegeri locale 2020. Nicușor Dan, despre licitația pentru contractul de 100 de tramvaie pentru București: A fost o licitație cu dedicație

10 Sep 2020   •   12:42
Alegeri locale 2020. Nicușor Dan, despre licitația pentru contractul de 100 de tramvaie pentru București: A fost o licitație cu dedicație

Candidatul independent susținut de PNL și USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate în fața Uzinei de Reparații „Atelierele Centrale” a Societății de Transport București, că licitația pentru contractul de 100 de tramvaie pentru București a fost una cu dedicație. 

„Acum două zile, Primăria Capitalei a fost obligată de instanţă să atribuie contractul pentru cele 100 de tramvaie către Astra Arad. A fost o licitaţie cu dedicaţie. A fost un act de corupţie şi sunt convins că Parchetul se va sesiza în acest caz. A fost o licitaţie în care Primăria Capitalei a favorizat, pe faţă, o firmă turcească în detrimentul unei firme româneşti", a afirmat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a menționat că atât Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), cât și Curtea de Apel București au anulat atribuirea inițială către firma turcească. De asemenea, candidatul al primăria Capitalei și-a exprimat speranța că procurorii vor lămuri de ce firme turcești câștigă mereu licitații în cazul autobuzelor, troleibuzelor sau tramvaielor în București. 

„Într-o astfel de situaţie, în orice ţară normală, primarul în funcţie şi-ar fi dat demisia. Nu este cazul cu actualul primar. Ce e clar este că Primăria Capitalei şi-a dorit din tot sufletul ca firma turcească să câştige, CNSC-ul a găsit şase nereguli în procedura de licitaţie şi, cu toate că aceste nereguli erau evidente, Primăria Capitalei a contestat la Curtea de Apel şi a fost practic, în faţa Curţii de Apel, avocatul firmei turceşti care câştigase iniţial licitaţia. (…) În plus, faţă de asta, Primăria Capitalei a secretizat documentaţia licitaţiei, ceea ce este un nou abuz, promit că voi desecretiza întreaga documentaţie, pentru ca opinia publică şi organele abilitate să poată să facă analiza proprie.", a mai spus Nicuşor Dan.

CNSC a scris, în documentul de respingere, că oferta firmei turcești nu doar că trebuia respinsă, ci nici măcar nu ar fi trebuit să participe la licitație, pentru că Durmazlar nu a inclus în dosarul cu care s-a prezentat la licitație graficul de livrare a tramvaielor. Decizia CNSC a fost atacată în instanță de Primăria Capitalei.

Curtea de Apel București a dispus, pe 24 iunie, ca Primăria Capitalei să reevalueze ofertele depuse la licitația pentru achiziția a 100 de tramvaie, unde a fost desemnat câștigătoare oferta turcilor de la Durmazlar Makina San ve Tic A.S, în defavoarea producătorului român Astra Vagoane Călători Arad.

Primăria Capitalei a informat, marți, 8 septembrie, Asocierea Astra Vagoane Călători – Qingdao Sifang că a câștigat oferta pentru cele 100 de tramvaie în București.

×
Subiecte în articol: nicusor dan licitatie tramvaie bucuresti