x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleșii locali trebuie să depună declarațiile de avere și interese, în 30 de zile

Aleșii locali trebuie să depună declarațiile de avere și interese, în 30 de zile

05 Oct 2020   •   15:36
Aleșii locali trebuie să depună declarațiile de avere și interese, în 30 de zile
Sursa foto: integritate.eu

Agenția Națională de Integritate (ANI) informează persoanele care au fost alese în urma alegerilor locale din 27 septembrie că au obligația ca, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, să depună declarațiile de avere și interese.

În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 176/2010, aleşii locali au obligaţia de a depune declaraţiile de avere şi de interese, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, la persoana desemnată de secretarii unităţilor administrativ-teritoriale respective.

Pentru completarea conformă a declaraţiilor de avere şi de interese, persoanele interesate au posibilitatea de a consulta Ghidul de completare a declaraţiilor de avere şi de interese (https://bit.ly/2QBGjyA).

Totodată, pentru facilitarea procesului de completare a declaraţiilor, Agenţia Naţională de Integritate recomandă aleşilor locali utilizarea formularelor electronice ale declaraţiilor de avere şi de interese, disponibile pe pagina de Internet a Agenţiei, la secţiunea "Formulare" (https://bit.ly/2KeSv6W). Ghidul de utilizare a formularelor electronice poate fi descărcat la adresa: https://bit.ly/2XarsO3.

„Nerespectarea termenului pentru depunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ori nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, iar Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare", potrivit art. 29, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, mai informează ANI.

De asemenea, pentru a evita o posibilă situaţie de incompatibilitate, ANI face cunoscute dispoziţiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 176/2010, potrivit cărora: „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie".

×