x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alexe, la „Recycle Now Conference”: Managementul deșeurilor nu înseamnă să măturăm strada și tot ce colectăm să ducem la groapa de gunoi

Alexe, la „Recycle Now Conference”: Managementul deșeurilor nu înseamnă să măturăm strada și tot ce colectăm să ducem la groapa de gunoi

25 Iun 2020   •   12:37
Alexe, la „Recycle Now Conference”: Managementul deșeurilor nu înseamnă să măturăm strada și tot ce colectăm să ducem la groapa de gunoi
Sursa foto: Lucian Alecu

Autoritățile publice locale ar trebui să înțeleagă faptul că managementul deșeurilor nu înseamnă să măturăm strada și tot ce colectăm să ducem la groapa de gunoi, a afirmat, joi, 25 iunie, ministrul Mediului, Costel Alexe, la evenimentul „Recycle Now Conference”.

„Astăzi, cred că România produce între 6 şi 8 milioane de tone de deşeuri, deci în jur de 270 kg de deşeuri/persoană. La nivel naţional ar trebui să nu mai aruncăm la groapă această resursă, iar în relaţia cu Comisia Europeană ar trebui să ajungem până la finalul anului la un grad de reciclare şi colectare separată de 50%. Noi suntem astăzi la aproximativ 14%... Unde mai punem că în capitala României, care produce 1,2 milioane de tone de deşeuri anual, gradul de colectare separată şi de reciclare este de doar 9%. Aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit mai ales că, în anii viitori, şi Comisia Europeană are o altă abordare asupra managementului deşeurilor şi autorităţile publice locale, chiar şi la 30 de ani de la Revoluţie, trebuie să înţeleagă că managementul deşeurilor nu înseamnă să măturăm strada şi că tot ceea ce colectăm să ducem la groapa de gunoi. E cu totul altceva... Dacă nu vom înţelege acest lucru, vom avea mari probleme în viitor", a afirmat Alexe.

De asemenea, Costel Alexe a menționat că inițiativele legislative pe domeniul colectării și reciclării ar trebui să vină „de la cei care colectează, care reciclează”.

„Iniţiativa legislativă ar fi trebuit să vină de la cei care colectează, care reciclează, pentru că este în interesul lor, ca şi al nostru de altfel, să avem un grad de colectare ridicat. Indiferent ce lege am face noi, fie că e la minister, la Guvern, la Parlament, dacă o facem în consultare publică şi în dezbatere cu toţi factorii implicaţi s-ar putea să nu aibă rezultatele scontate şi acest lucru s-a întâmplat. În acest moment, avem diferite proiecte de lege aflate în anumite stadii ca şi iniţiativă legislativă, dar din nefericire s-a abătut asupra noastră această pandemie şi toate planurile noastre fie au fost puse pe hold, fie facem dezbateri în mediul virtual. Suntem hotărâţi ca, în acest mandat, până la alegerile parlamentare, să reuşi ca toate aceste lucruri să le punem pe făgaşul normal", a mai spus ministrul Mediului.

La jumătatea lunii mai, Comisia Europeană a solicitat României să închidă, să sigileze şi să ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale, respectând, astfel, o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018.

 

×