x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aripa „Orban” acuză ingerința statului paralel și îl compară pe Iohannis cu Ceaușescu și cu Băsescu

Aripa „Orban” acuză ingerința statului paralel și îl compară pe Iohannis cu Ceaușescu și cu Băsescu

de Ion Alexandru    |    04 Aug 2021   •   07:20
Aripa „Orban” acuză ingerința statului paralel și îl compară pe Iohannis cu Ceaușescu și cu Băsescu

Apropierea celui mai „sângeros” congres din istoria ultimilor 30 de ani a Partidului Național Liberal tensionează atât de mult lucrurile în interiorul partidului, încât situația se află la punctul de fierbere. După ce, la finalul săptămânii trecute, președintele în exercițiu al formațiunii, Ludovic  Orban, a acuzat ingerințe ale unor forțe din afara partidului, care aduc atingere spiritului democratic, iar senatorul Virgil Guran a vorbit fără perdea de DNA și servicii, ieri, pe grupurile de comunicare ale PNL a circulat un mesaj, postat pe o rețea de socializare de o membră de partid, în care se vorbește în mod direct despre președintele Klaus Iohannis și de dorința acestuia de a conduce formațiunea prin intermediul lui Florin Cîțu. În postare, președintele este acuzat că, acum, în preajma congresului, face cu PNL ce a făcut, în urmă cu câțiva ani, cu PSD. Interesant este că, la alegerile locale din 2016, când DNA, sub mandatul Laurei Codruța Kovesi, dădea cel mai în forță exemplu de campionat de „anchetat-viteză”, exact același tip de mesaj venea dinspre social-democrați. Culmea, odată cu anchetarea a zeci de primari, parlamentari, șefi de consilii județene de la PSD, a fost prins în morișca dosarelor și Ludovic Orban, proaspăt înscris în bătălia pentru Primăria Capitalei.

 

Liderul în exercițiu a PNL, Ludovic Orban, a cărui retorică anti-PSD din ultimii ani ironiza discursurile social-democraților și celor de la ALDE cu privire la existența statului paralel, în România, pare să fi simțit, cu ocazia bătăliei interne din partid, cum acționează aceste forțe nevăzute. La finalul săptămânii trecute, Orban a acuzat, în mod direct, că există „forțe externe” care intervin în cadrul alegerilor interne din PNL pentru a influența alegerea președintelui partidului. „Le atrag atenția celor din exteriorul PNL, care își bagă coada, de două luni, în democrația internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâinile la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora și altora, că nu cedez. Exact ca la Mărășești, Mărăști și Oituz. Indiferent câți vor fi în jurul meu voi da bătălia până la capăt. Și voi da bătălia cu toată forța pe care o am, voi da bătălia pentru PNL, voi da bătălia pentru România! Îmi doresc un PNL liber, cu oameni pe propriile picioare, care decid conform propriilor conștiințe și conform propriei evaluări și discernământ”, a declarat liderul în exercițiu al PNL.

 

Discursul liderului PNL din 2021, aproape identic cu al liderului PSD din 2018-2019

 

În mod ciudat, acest discurs seamănă aproape la perfecție cu unul al fostului lider PSD, Liviu Dragnea, care, în decembrie 2018, le spunea colegilor, în cadrul unei ședințe a Consiliului Naional, că partidul a fost supus „celui mai amplu și bine pregătit program anti”, adăugând că a fost trădat de unii pe care i-a crezut colegi și camarazi. „Mult timp am crezut că e păpușarul președintele Iohannis. E doar o păpușă. Tot ce s-a întâmplat m-a făcut să îmi schimb părerea. E un președinte cu cheiță. Când se intenționează să blocheze ceva, se mai uită cineva la un dosar și devine docil și ascultător și e rău cu noi, care suntem la putere și vrem să demontăm statul paralel. Vreau ca statul paralel să fie distrus și demontat piesă cu piesă”, spunea, atunci, Dragnea.

Câteva luni mai târziu, Liviu Dragnea revenea și preciza: „Am înțeles că Iohannis vrea să intru la pușcărie, ca să doarmă mai liniștit. Klaus, poate nu intru, nu te culca pe o ureche. Deci, dacă cumva o astfel de acţiune ar aduce dreptate pentru mii de oameni să nu se aducă dreptate, pentru ca Iohannis să doarmă liniştit. Nu se poate judeca aşa. În orice ţară ca afară aşa ceva nu ar fi acceptat. La noi trebuie să fie acceptat. O să lupt până la capăt cu toată coloana mea”.

 

Postare antipreședinte marca #TeamOrban

 

Ieri, pe grupurile interne de WhatsApp, a fost distribuită o postare scris ăde jurnalista Ioana Diaconu, membră de partid și susținătoare a lui Ludovic Orban, în care se vorbește, fără echivoc, despre implicarea lui Klaus Iohannis în aceste alegeri interne. Iar afirmațiile făcute de aceasta sunt de o gravitate fără precedent. „De când mă știu…ai vrut Președinte! Cred că de mic asta visai, scaune și măriri. (…) Te-au pregătit să fii, ți s-a promis demult, doar ți-ai dorit… nu știu, dar iacătă că ești! Exact ce ai vrut. Și-acum mai faci un pas: vrei totul! Din tot mandatul, până acum, mi-a rămas doar scena cu paltonul. (…) În 4 luni de PNL… știu sigur că nu ai înțeles nimic despre liberali. Nu aveai cum, că nu știai nimic despre ei nici înainte. Nu te-a interesat nici după.  Adevărul este că nu se potrivește doctrina asta cu caracterul tău. (…) Ai vrut Președinte… și PNL-ul lui Orban te-a făcut!  Și PNL-ul ăsta te-a spălat de 2 ori și te-a trimis în față, alb și curat și demn. (…) Ai început să bălmăjești <>. Ce să faci cu el? Ești Președinte! Vrei și Premier? Pentru asta nu-l poți avea pe Orban lângă. Nu vrei parteneri de discuții, vrei niște marionete ca Boc și Cîțu. (…) Desprinde-te, Nicolae (aluzie la Ceaușescu – n.red.), de comunism și dictactorie. Nu vreau <>, ci un guvern liberal.  Dacă nu, ia rolul lui Băsescu în serios. Poți să devii Cucul de la Cotroceni. Dorești? Păcat! Puteai fi mai mult decât Băsescu! Indiferent ce vrei, noi merităm mai mult decât un trepăduș ca Boc, pe nume Cîțu acum, care face umbră prin Palatul Victoria. Și ce mai vrei? Șef la Consiliul Europei! Mai vrei și altceva? Spune! Să se teamă Biden?”.

Postarea merge și mai departe. „Eu spun atât: așa cum de proaspăt spălat și parfumat te-a trimis PNL afară, la joacă, în fața națiunii, tot la fel, același PNL, te va umple de zoaie, dacă nu îți iei mâna de pe partid. Pe liberali nu-i controlează nimeni, ci doar pe peneliști. Sper că ai aflat măcar asta!  Nu te vrem Premier, orice păpușa ai băga în față! Înțelege asta! Nu, nu mi-e frică nici de DNA, nici de Servicii, pentru ca oameni sunt toți. (…) Nicio influență externă, nici banii, nici șantajul și nici amenințările nu pot face un liberal adevărat să nu voteze Orban.  Și dacă nu-l numești Premier după aceea….nu e de bine. O lume întreagă va înțelege că, așa cum ai făcut cu Draknea, Președinte de partid, nu și Premier, tratezi PNL-ul ca pe PSD … Și asta nu ți-o va ierta nimeni. Va deveni evident că totul a fost un circ, nu o luptă cu Stânga, menită doar ca să-ți sporești puterea și să dărâmi Guverne. Ca să conduci tot tu. E odios, ferește-te de asta! E timpul, Nicolae, să cumpănești bine. Vrei să rămâi în istorie ca… Președintele?! Sau gunoierul PNL?! Mingea e încă la tine în teren”. Comentariile sunt de prisos.


 

Senzație de deja-vu cu celebrele cozi de pe scările DNA, în campania electorală pentru „localele” din 2016

 

Situația explozivă din interiorul PNL, care ajunge să îl arate ca „păpușar” pe însuși președintele Klaus Iohannis, este generată, culmea, de un eveniment politic intern al unei formațiuni. Totuși, lucrurile, conform acestor acuzații, par a fi trase la indigo cu ceea ce s-a petrecut, în urmă cu cinci ani, cu ocazia unor alegeri de interes național. Este vorba despre alegerile locale din vara anului 2016, când, pe scările DNA, se formau cozi cu oameni politici, primari, parlamentari și alți aleși, pentru a da cu subsemnatul în fața procurorilor. Majoritatea erau de la PSD și acest lucru s-a întâmplat în precampania și în campania electorală aferentă alegerilor locale.

În luna martie a anului 2016, DNA îl punea sub urmărire penală pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, în celebrul dosar al autoturismului Audi A8 și al achizițiilor de la DIPI. Tot atunci, procurorii au formulat o cerere de încuviințare a arestării preventive a deputatului PSD de atunci Cristian Rizea. În aceeași lună, pe numele lui Rizea s-a instituit un control judiciar pe o cauțiune de 1,5 milioane de lei, iar, până la finalul lunii, a și fost trimis în judecată.

În martie 2021, fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, se confrunta cu o cerere de încuviințare a reținerii și arestării preventive într-un dosar care viza presupuse fapte de corupție și conducerea fără permis, instrumentat de celebra Unitate de Elită a DNA de la Ploiești. În final, pe numele lui Ghiță a fost instituit controlul judiciar pentru o cauțiune de 60 de milioane de lei.

În aceeași lună, DNA l-a reținut și a obținut arestarea preventivă a primarului în funcție la acel moment al Sectorului 2, Neculai Onțanu.

Tot atunci, DNA a pus-o sub acuzare pe Floarea Alesu, fosta șefă a DGASPC Teleorman, în celebrul dosar în care a fost condamnat Liviu Dragnea. După care, procurorii l-au trimis în judecată pe deputatul Lucian Marcel Ciubotaru. Luna martie a anului 2016 s-a finalizat cu rușinea de dosar care a condus, pentru 24 de ore, la reținerea Liei Olguța Vasilescu, primar în exercițiu al Craiovei, care candida pentru un al doilea mandat.

 

„Hazard”. Întâi l-au chemat pe Dragnea, apoi pe Orban

 

Cu cât se apropiau alegerile, cu atât dosarele DNA se întețeau, iar politicienii făceau cunoștință cu „statul de drept”. În aprilie, DNA îi trimitea în judecată pe frații Radu și Alexandru Mazăre, în celebrul dosar privind Campusul Social „Henri Coandă”. Primul era primar al Constanței, iar al doilea, senator.

Imediat, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea, președinte PSD, în dosarul privind „angajările fictive de la DGASPC Teleorman”. Iar următorul pe lista procurorilor a fost Ludovic Orban, vicepreședinte PNL și candidat al formațiunii pentru funcția de primar al Capitalei.

Aprile a continuat cu punerea sub acuzare a primarului de atunci, dar și de acum al Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru presupuse infracțiuni de evaziune fiscală săvârșite în calitatea sa de om de afaceri.

La scurt timp, DNA Ploiești i-a făcut dosar penal primarului liberal al Orașului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, pentru abuz în serviciu. Apoi, fostul deputat PSD Constantin Niță a fost pus sub control judiciar, pentru trafic de influență.

Următrorii pe lista DNA au foist ex-vicepreședuntele Consiliului Județean SAtu Mare și șef al organizației județene PSD, Mircea Govor, alături de ex-senatorul Valer Marian. Iar, înainte de a se termina luna aprilie, procurorii l-au arestat pe primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Acesta a fost, atunci, reales chiar în timp ce se afla după gratii.

 

Până la scrutin, n-a scăpat aproape nimeni

 

În luna mai a anului 2016, în plină campanie electorală, lucrurile au mers mai departe. DNA a început urmărirea penală împotriva primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie. Apoi, procurorii l-au trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone, la acel moment primar al Sectorului 4, în dosarul de abuz în serviciu disjuns din marele dosar „Colectiv”. Tot atunci, a fost trimis în judecată și Gabriel Oprea.

După mai bine de un an și jumătate, DNA a găsit momentul campaniei electorale pentru alegerile locale drept numai prielnic să formuleze o cerere privind urmărirea penală a senatorului Titus Corlățean, fost ministru al Afacerilor Externe, într-un dosar care viza organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2014, în Diaspora.

Ludovic Orban, care a renunțat la candidatura pentru Primăria Capitalei, a fost, tot în acea campanie electorală, trimis în judecată. Tot atunci, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Iar procurorii DNA nu au așteptat să treacă alegerile, pentru a-l pune sub acuzare pe președintele în exercițiu, de atunci, a Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

De multe dintre aceste dosare, făcute la moment de campanie electorală, s-a ales praful. Fie au fost soldate cu achitări rușinoase în instanță, fie judecătorii au trimis rechizitoriile înapoi la Parchet, pentru refacerea cercetărilor, fie nu s-a mai întâmplat nimic cu ele. În altele, cu miză politică mult mai accentuată, au fost obținute condamnări.

 

 

Congres cu „sabia” dosarelor deasupra capului

 

Scenariul din 2015 pare să se repete, într-o mult mai mică măsură, este drept, în 2021. După ce anul a debutat cu anchetarea, de către DNA și DIICOT, a doi dintre susținătorii lui Ludovic Orban – Costel Alexe și Mihai Chirica, de la Iași, după ce Florin Cîțu a intrat oficial în bătălia pentru președinția PNL, au reînceput dosarele penale.

În 22 iulie, senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, ales președinte al PNL Teleorman, a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, pentru comiterea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Anterior, după o înregistrare din biroul ministrului USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, DNA a dispus reținerea lui Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
Iar ceea ce pare cu adevărat să-l fi speriat pe Ludovic Orban, astfel încât să acuze public presiuni exercitate din exteriorul partidului, este ridicarea omului de afaceri Nelu Iordache direct din avion, pentru a fi audiat la DNA.

Cel mai proaspăt episod cu iz penal a fost devoalat, ieri, de senatorul Virgil Guran. „Am informații foarte clare că cineva a fost pus să îmi facă o plângere penală, pe o prostie, într-adevăr. Dacă o să mă cheme vă prezint exact toate datele și de unde a plecat că nu îmi este teamă. Înțeleg că probabil voi fi chemat că există o plângere penală împotriva mea pe o tâmpenie cu niște oameni pe care nici nu i-am cunoscut în viața mea, nu am făcut nimic, nu s-a întâmplat nimic. Vreau să văd cine i-a împins pe acei oameni să facă acest lucru chiar acum”, a dezvăluit parlamentarul liberal.

×