x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avocatul Daniel Ionașcu a dat în judecată Guvernul și Prefectura Iași

Avocatul Daniel Ionașcu a dat în judecată Guvernul și Prefectura Iași

de Ion Alexandru    |    14 Oct 2020   •   08:41
Avocatul Daniel Ionașcu a dat în judecată Guvernul și Prefectura Iași

Executivul condus de Ludovic Orban a fost dat în judecată. PPUSL anunță că a fost depusă la instanța de contencios administrativ a Curții de Apel București o cerere de chemare în judecată a Guvernului României și a Instituției Prefectului Județului Iași, prin care avocatul Daniel Ionașcu solicită, în numele Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), suspendarea hotărârilor și constatarea nulității actelor prin care a fost interzisă participarea credincioșilor la evenimentele religioase.

Potrivit acțiunii, respectivele hotărâri sunt nelegale, fiind emise cu încălcarea dispozițiilor legale imperative, a drepturilor și libertăților fundamentale garantate atât constituțional, cât și prin Tratatele la care România este parte. Avocatul Daniel Ionașcu, președintele executiv al PPUSL arată că Guvernul nu poate să restrângă exercițiul libertății religioase, printr-o ordonanță dată în baza unei legi de abilitare, așa cum impun Constituția României și jurisprundența Curții Constituționale. 

“PPUSL apreciază că cele două hotărâri încalcă grav dispozițiile legale privind organizarea Bisericii Ortodoxe, dar și drepturile la libertate individuală și libertate a conștiinței. De asemenea, interzicerea participării la evenimente religioase este una vădit discriminatorie, în acest fel aducându-se o gravă atingere libertății religioase. Restricționarea accesului credincioșilor la sărbătoarea Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, în condițiile în care organizatorul – Arhiepiscopia Iașilor, cu sprijinul autorităților locale, a luat toate măsurile de siguranță ce se impun pentru respectarea de către pelerini a normelor sanitare și de distanțare, în vederea prevenirii și combaterii răspândirii epidemiei de COVID-19, este o măsură nejustificată și abuzivă”, se mai arată în acțiunea formulagtă în instanță.

×
Subiecte în articol: Daniel Ionașcu