x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avocatul Poporului va ataca Ordonanțele de noapte ale PNL la CCR

Avocatul Poporului va ataca Ordonanțele de noapte ale PNL la CCR

de Ion Alexandru    |    06 Feb 2020   •   10:06
Avocatul Poporului va ataca Ordonanțele de noapte ale PNL la CCR

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență, este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului.

Conform unui comunicat de presă al Renatei Weber, „la momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de «unica autoritate legiuitoare a țării», așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență”. În acest sens, Avocatul Poporului precizeză că își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență „care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”.

În paralel, europarlamentarul USR Cristian Ghinea a acuzat PNL că Ordonanţele de Urgenţă iniţiate de Ministerul Fondurilor Europene înseamnă “abuz şi lipsă de predictibilitate într-un domeniu unde dezbaterea şi decizia aşezate sunt necesare”. Ghinea a ținut să sublinieze că “Marcel Boloş a dorit să îşi aranjeze scaunul călduţ de birocrat din sistem, după ce pleacă de la minister. Un mod meschin de a guverna. Înţeleg că acum încă se lucrează la textul OUG-urilor deja adoptate de guvern. Fac un apel la funcţionarii din MFE, de la SGG şi din Ministerul Justiţiei să nu rişte puşcăria pentru Boloş". 

×
Subiecte în articol: renate weber