x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Barna: Aşteptăm ca PNL să fie deschis la a decide candidaţi unici în marile oraşe

Barna: Aşteptăm ca PNL să fie deschis la a decide candidaţi unici în marile oraşe

05 Feb 2020   •   17:30
Barna: Aşteptăm ca PNL să fie deschis la a decide candidaţi unici în marile oraşe

Preşedintele USR, Dan Barna, a precizat că în varianta în care PNL şi Alianţa USR PLUS nu vor stabili candidaţi unici în marile oraşe există riscul să câştige reprezentanţii PSD şi a apreciat că în cazul Capitalei acest lucru ar reprezenta "o catastrofă".

"Majoritatea primarilor vor rămâne probabil în funcţii. Şi pentru a avea o dovadă foarte clară că nu există o înţelegere, (...) că nu avem un nou USL 2, că nu se naşte o nouă înţelegere între PNL şi PSD, aşteptăm ca în săptămânile următoare PNL să fie deschis la a decide candidaţi unici acolo unde ne luptăm cu PSD, în marile oraşe în special, pentru a putea într-adevăr, având candidaţi unici, să scăpăm de ceea ce înseamnă 'managementul' PSD asupra României. Şi spun asta pentru că dacă nu vom avea un candidat unic, spre exemplu la Bucureşti, şansele Gabrielei Firea de a rămâne în continuare primar devin destul de mari. Or, asta ar fi o catastrofă pentru Capitala României şi pentru România în general", a arătat Barna, într-o declaraţie acordată presei după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură.

Liderul USR consideră că ziua votului pe moţiunea de cenzură este una "tristă pentru România", deoarece românii nu vor avea ocazia să îşi aleagă primari "care pot să schimbe lucrurile".

Întrebat dacă el crede în posibilitatea unor înţelegeri între PNL şi PSD, Barna a declarat că opţiunea liberalilor în ceea ce priveşte desemnarea unor candidaţi la alegerile locale va clarifica acest aspect.

"Nu ştiu - e răspunsul pe care vi-l dau. O să vedem în perioada următoare cum se va poziţiona PNL în ceea ce înseamnă nominalizările de candidaţi în marile oraşe, unde e foarte clar că, dacă nu vor fi candidaţi comuni, va fi dificil de deblocat reprezentanţii PSD din administraţie. Şi în funcţie de asta vom vedea dacă suntem în regia unui USL 2 sau suntem într-o situaţie în care PSD reduce din nou democraţia în România", a spus el.

Dan Barna a apreciat că ar fi existat şansa organizării alegerilor locale în două tururi în cazul în care Guvernul şi-ar fi angajat răspunderea sau ar fi adoptat o ordonanţă de urgenţă pe această temă la finele anului trecut. În acest sens, liderul USR a adăugat că alegerea primarilor în două tururi a fost sacrificată pentru alegeri anticipate.

"Rămâne însă un semn de întrebare: decizia premierului de a bonifica baronii PSD, preşedinţii de consilii judeţene, care, prin faptul că nu s-a emis acea ordonanţă promisă de către PNL, aceşti baroni vor rămâne în continuare în funcţii şi în poziţiile pe care le-au avut până în prezent", a menţionat Barna.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna