x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, atac dur la regele Mihai: Doar pentru că a fost slugă la ruşi îi iertăm toate păcatele?.

Băsescu, atac dur la regele Mihai: Doar pentru că a fost slugă la ruşi îi iertăm toate păcatele?.

de Aniela Nine    |    22 Iun 2011   •   20:34
Băsescu, atac dur la regele Mihai: Doar pentru că a fost slugă la ruşi îi iertăm toate păcatele?.

Presedintele Traian Basescu a criticat dur atitudinea regelui Mihai din 1947, cand a abdicat, considerand ca a fost un gest de mare tradare. Afirmatiile au fost facute la B1 Tv in contextul discutiei despre marcarea a 70 de ani de la celebrul “Ostasi, va ordon treceti Prutul!', care a marcat, la 22 iunie 1941, inceputul luptei armatei romane pentru recuperarea Basarabiei si Bucovinei de Nord.

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Basescu.

Traian Basescu a sustinut, vorbind despre acea perioada si deciziile politice din 1944, ca “nimeni nu mai tine cont de faptul ca tara atunci nu avea doar prim ministru', exprimandu-si astfel o pozitie pro actiunile maresalului Antonescu.

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam de toate pacatele? ", a comentat Basescu.

×